За инфраструктуру и е-управу пола милијарде динара

Градови и општине до 18. фебруара могу да се јаве на конкурс ради добијања новца за пројекте које ће Министарство државне управе и локалне самоуправе у потпуности или делимично финансирати из Буџетског фонда за локалне самоуправе у укупном  износу од 520.000.000 динара.
laptop, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ово министарство пројекте је поделило у четири групе, а информације о конкурсу заинтересовани могу добити на телефон Министарства државне управе и локалне самоуправе - Сектор за систем локалне самоуправе, на бројеве 011/3060-101; 011/3060-107 и 011/3060-119.

Новцем из Буџетског фонда министарство је предвидело да ове године финансира општине и градове који немају новац, или им недостаје део пара, за нове пројекте или завршетак започетих, које финансирају из сопственог буџета, а од посебног су значаја за локални економски развој, као што су инфраструктурни пројекти (изградња, реконструкција, доградња, санација и адаптација комуналне инфраструктуре, објекти - зграде јединица локалне самоуправе, школа, вртића, домова културне спортских објеката, радови на градским трговима и парковима, на јавној расвети и видео надзору и радови на пијаца). За ову намену је укупно обезбеђено 364.000.000 динара.

За пројекте унапређења и модернизације рада органа јединице локалне самоуправе, као и техничких услова за електронско повезивање с државним и другим органима и организацијама, обезбеђено је  52.000.000 динара

Министартво државне уоправе и локалне самоуправе новац ће обезбедити и за пружање финансијске, техничке и друге помоћи ради бржег и квалитетнијег увођења Е - управе и савремених информационих технологија. То ће допринети унапређењу и модернизацији рада органа јединице локалне самоуправе, као и техничких услова за електронско повезивање с државним и другим органима и организацијама. За ове пројекте обезбеђено је  52.000.000  динара.

Новцем из Буџетског фонда платиће се и организација културних, спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њиховом подручју. Такође, биће обезбеђен и новац за изградњу адекватних прилаза установама јавних служби неопходних лицима с посебним потребама, за шта је планирано  46.800.000,00 динара.

Иста сума предвиђена је и за пружање финансијске помоћи за реализацију пројеката који доприносе превентивном деловању на смањење ризика од климатских промена и елементарних и других непогода, ради  заштите имовинских интереса јединица локалне самоуправе и грађана.

З. Д.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести