Ако гас и поскупи, неће више од динар или два

Последњих неколико месеци цена нафте иде навише, што ће, без сумње, утицати на то да се промени и цена природног гаса, а то би могло довести и до промене цена кубика у Србији.
gasovod
Фото: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Да је промена могућа, недавно је рекао и министар енергетике Александар Антић, указујући на то да ће, будући да постоји тренд раста цене нафте на светском нивоу, у неком пероду сигурно доћи до померања цене природног гаса. Ипак, он није казао када би се то могло десити, а ни за колико, али је рекао да промена неће бити драстична до краја године.

Колико би кубик природног гаса, који сада кошта око 40 динара, без пореза на додату вредност, могао коштати тешко је рећи, али би се, уз оно што је рекао Антић, могло десити да, чак и ако поскупи, поскупљење не буде веће од динар или два.

40 динара цена кубика гаса, без пореза на додату вредност

– Цена природног гаса прати цене нафте и креће се у смеру којим се она креће – каже председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић. – Сигурно је свима је добро познато да је кубни метар гаса био веома скуп када је нафта коштала више од 100 долара барел, а када је цена црног злата пала, наниже су ишле и цене гаса.

Иначе, цена природног гаса зависи од неколико фактора и израчунава се по одговарајућој формули у којој су важни параметри цена нафте и вредност долара. Тако је у периоду када је цена нафте на светским берзама била виша од 100 долара, и цена кубног метра тог енергента у Србији била висока – око 60 динара. Цена гаса у Србији почела је да клизи наниже 2015. године, па је од јуне те године до јуна 2016. године кубик појефтинио око 36 одсто.

2016. године последњи пут промењена цена кубика гаса

Просечна цена нафте типа „брент” је 2015. године била око 54 долара барел, док је 2016. године, када је у Србији за индивидуалне потрошаче гаса последњи пут промењена цена, била око десетдолара нижа – 45,07 долара. Прошле године просечна црног злата зауставила се на 54,75  долара, што је око 20 долара мање од овогодишње просечне цена, која је око 73 долара. У складу с тим, повећање цене кубика гаса је извесније него да до промене неће доћи.

Да се цена гаса усклађује с ценом нафте добро знају они који природни гас користе за загревање домаћинстава. Када је кубни метар тог енергента коштао око 60 динара, многи једноноставно нису могли да плаћају рачуне па су почели да користе алтернативне енергенте.

По речима председника Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет” Радомира Ћириловића, уколико би гас значајно поскупео, сигурно је да би број активних потрошача, посебно у сеоским домаћинствима, био мањи.


И у новембру рачун по садашњим ценама

Да ли ће гас поскупети, и колико, видеће се, али је сигурно да ће индивидуални потрошачи природног гаса почетак грејне сезоне дочекати с важећим ценама. Наиме, да би до промене цене дошло, потребно је да прође 30 дана од када се промена деси па је сигурно да ће и у новембру рачун бити кројен на основу цене од 40 динара кубик, без пореза на додату вредност.


– На нашем тржишту надлежни су много ревноснији када треба повећати цене него онда када оне треба да иду наниже – каже Ћириловић.

Ипак, ваља сачакати одлуку надлежних и надати се да цена нафте неће наставити да расте и да неће достићи износе од око 110 долара, колико је коштала од 2011. и 2013. године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести