Цене станова могле би пасти десетак одсто?

НОВИ САД: Иза нас је готово два месеца живота у ванредном стању, које је уведено због пандемије коронавируса, а током тог периода у друштву и привреди много тога се променило.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Први и најјачи удар осетио се у области угоститељства и туризма, али су и многе друге делатности претрпеле значајне поремећаје у пословању – у многима се, практично, уопште није радило или се радило с далеко мањим капацитетима.

Управо то десило се у области продаје и куповине некретнина. Како кажу они који се тим послом дуго баве, ситуација из претходина око два месеца била је потпуно другачија од оне на коју су навикли јер је пословање  готово у потпуности стало и агенције затвориле врата. Ипак, последњих неколико дана ствари се мењају набоље, поново се ради, али су последице претходног периода видљиве. Они указују на то да ће се тржиште поступно оправљати, а којом брзином – зависи од много фактора – пре свега заинтресованости купаца и понуде некретнина… али да се, ипак, може рећи да се стабилизација може очекивати крајем маја или, што је извесније, у јуну. Што се тиче цена, за сада се не очекује велика разлика у односу на претходни период, али је могуће да ће, од града до града а у зависности од понуде и броја купаца, цене бити нешто ниже.

По речима власника агенције за некретнине „Бомил” из Новог Сада Бојана Миљановића, за четврт века, колико агенција постоји, ништа слично ситуацији која је прошла, није се десило.

Практично од половине марта на тржишту некретнина је било потпуно затишје, а тек смо крајем априла поново почели да радимо, каже Миљановић.

Како додаје, тржиште се полако буди, али су још увек заправо у некој фази поновног испитивање тржишта.

Он истиче и да је, иако се још увек не може поуздано рећи, могуће да ће у Новом Саду цене квадратног метра бити нешто ниже, али да би то могло бити између 10 и 20 одсто у односу на оне које су важиле до половине марта.

Цена квадратног метра некретнине зависи од низа фактора. До половине марта у Новом Саду је цена квадрата стана у новоградњи била око 850 евра на, рецимо, Адицама, до око 2.000 евра по квадрату на најатрактивнијим локацијама у центру. Иако су многи сматрали да је то много, продаја је ишла без већих проблема. После овог затишја ћемо видети како ће тржиште одреаговати. За сада нема много купаца, а продавци су, по свему судећи, спремни да некрентине понуде по нешто нижим ценама, каже Миљановић.

Слично је и у другим градовима, па тако у Суботици, по речима дикректора агенције „Кастор” Жељка Маравића, тешко може да се процени шта ће се дешавати с ценом некретнина, али је извесно да ће то зависити од интресовања купаца. Он истиче и да су у протеклом периоду реализовани послови започети у марту и априлу, што им је помогло да премосте прекид пословања, а да ће томе сигурно допринети и помоћ државе, намењена привреди.


У Зрењанину без већих промена

У Зрењанину се, по речима власника агенције „Вуколић некретнине” Ненада Вуколића, после прекида рада током ванредног стања, поново ради, позива је све више, и то потврђује да је тржиште живнуло. Он указује на то да стабилизацију очекује онда кад се стекну сви потребни услови за то – рад свих у ланцу, а пре свега Катастра.

Протекла два месеца значајно су утицала на наше пословање, а опоравак ће трајати, каже Вуколић.

По његовим речима, није се ишло на терен, Катастар готово да није радио и сад крећу из почетка па се о евентуалној промени цене квадратниог метра за сада не може говорити, иако је могуће да су продавци спремни да је нешто мало снизе.

Цена квадратног метра стана у новоградњи је око 950 евра, док се цена старијих станова, у зависности од локације, спратности… креће од око 500 до 750 евра, а већ више од шест месеци понуда најтраженијих станова је све мања, вели наш саговорник.

По његовим речима, будући да је Зрењанин специфичан кад је у питању понуда старих станова – има их мало, а потражња је велика – то може бити разлог што се не очекује већи пад цене квадратног метра.


Свакако има више оних који некрентине нуде на подају, а мање је купаца, и то, наравно, утиче на цену, али за сада продавци нису показали да су спремни да коригују цене квадрата, истиче Маравић.

По његовим речима, у фебруару је у Суботици квадратни метар старих станова коштао од око 600 до 650 евра, а квадрат оних у новоградњи од око 950 евра па до око 1.100 на најатрактивнијим локацијама у центру града.

Не очекујем да ће бити веће промене цена, а ако снижења и буде,  највероватније неће бити веће од десет одсто. Цене некретнина у Суботици и иначе су повољније него у већим градовима, пре свега у Новом Саду и Београду, па су тамо и веће могућности да се тржиште стимулише снижењем цене, каже Маравић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести