Долар јача, јен на новом минимуму, евро у паду

СИНГАПУР: Јапанска валута се спустила јутрос на раном азијском трговању на минимум од 149,70 јена за долар, након чега се на кратко опоравила на 145,28, што указује на то да је Банка Јапана интервенисала на девизном тржишту други дан заредом.
dolari novac
Фото: pixabay.com

Убрзо потом, јен је поново пао на близу 148,88 јена за долар, извештава Ројтерс, додајући да је интервенција БоЈ, по свему судећи, дала само кратак предах јапанској валути.

Јапанске монетарне власти су претходно интервенисале у петак на девизном тржишту куповином јена по други пут за месец дана, након што је валута пала на 32-годишњи минимум близу 152 јена за долар, наводи британска агенција позивајући се на изворе из политичких кругова.

Амерички долар је данас у успону и према главним светским валутама, при чему је доларски индекс ојачао за 0,3 посто на 112,24 поена.

Евро је ослабио за 0,2 процента на 0,9831 долара, а британска фунта бележи колебљиво кретање. Наиме, британска валута је пала када је објављено да је бивши премијер Борис Џонсон одустао од кандидовања за премијера, а према последњим расположивим подацима фунта је неутралисала део губитака пошто је бивши министар финансија Риши Сунак испливао као први кандидат за новог шефа владе.

Фунта је тренутно у порасту од 0,2 посто на 1,1320 долара.

Борис Џонсон је саопштио данас да се повукао из трке за премијера који ће заменити Лиз Трас, која је била приморана да поднесе оставку након што је лансирала економски програм који је изазвао превирања на финансијским тржиштима.

На крипто берзама, биткоин је ојачао за 0,7 процената и тргује се на нивоу од 19.316 долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести