Дугалић: Раст кредита привреди 5,2 одсто у августу

БЕОГРАД: Банкарски кредити привреди су после дуже времена порасли за 5,2 одсто у августу 2017. године на месечном нивоу, што је охрабрујући знак за домаћу економију, изјавио је данас генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Верољуб Дугалић.
rast
Фото: Dnevnik.rs

"Ако нема кредита које користи привреда, подразумева се да нема ни значајнијих улагања пре свега у инвестиције, ако нема инвестиција онда нема запослености, нема производње, а то значи да онда нема ни раста друштвеног производа ни раста стандарда. Зато је овај раст кредита правних лица врло значајан", рекао је Дугалић на конференцији за медије у УБС.

Истовремено, каже Дугалић, у августу је забележено смањивање лоших кредита (НПЛ) привреде и становништва, који су пре две године износили 22 до 23 посто, при чему је код привреде тај проценат био чак на нивоу од 26 одсто.

"Мере које је у последње две године предузела Народна банка Србије и Министарство финансија за решавање проблематичних кредита сада дају резултате, тако да је укупан ниво лоших кредита сада 14 процената - код привреде 17 одсто, а код становништва 7,7 посто", прецизирао је генерални секретар УБС.

Тако добри резултати су, према његовим речима, постигнути продајом НПЛ-ова специјализованим фондовима и делом отписом лоших кредита за које је процењено да су тешко наплативи.

Када је реч о пласманима становништву, Дугалић је истакао да је у августу регистрован раст готовинских кредита од 2,1 одсто на 306 милијарди динара, док стамбени кредити износе 381 милијарду.

Такође су у посматраном месецу повећани и кредити за рефинансирање за 3,4 одсто, који су достигли износ од 113 милијарди динара.

Доцња у отплати кредита је, како додаје, смањена код свих категорија клијената и то код правних лица са 13,4 одсто у јулу на 12,3 процента у августу, а код становништва са 5,9 на 5,8 посто.

Коментаришући јучерашњу одлуку НБС о смањењу референтне каматне стопе на 3,75 одсто, Дугалић је истакао да је логично да и динарски кредити сада појефтине.

"Референтна каматна стопа је на изузетно ниском нивоу у односу на стање које смо имали пре неколико година, када је она износила 18 одсто. Снижавањем референтне камате НБС жели да подстакне раст динарских кердита и да подржи процес динаризације у циљу смањења ризика од изложености грађана кредитима са варијабилном каматом", навео је он.

На новинарско питање у којој валути се привреда претежно задужује, реако је да је то у евру, јер је шестомесечни ЛИБОР негативан, због чега су кредити индексирани у тој валути јефтинији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести