Каматица: Беба (не)кошта више од 10.000 месечно

БЕОГРАД: Предвиђена једнократна финансијска подршка државе родитељима за прво дете, у износу од 100 хиљада динара, сасвим је довољна да се купи све што је потребно новорођенчету, показује истраживање портала Каматица о томе колико је потребно новца у првим бебиним данима.
beba
Фото: pixabay.com

"Нисмо се бавили ценама кревеца, комодице за пресвлачење, колица, кадице за купање, гардеробе за новорођенче и осталих пратећих ствари потребних за једну бебу, где су цене веома разнолике у зависности од квалитета, продавнице, па и државе у којој се купује, а искуство двоструке маме каже да је обећаних 100.000 динара од државе, које ће се од 1. јула добијати за прво дете, једнократно, сасвим довољно да се све ово купи". 

У све трошкове око бебе, спадају и потрепштине које се купују непосредно пред порођај и носе у породилиште. У торби која се пакује и носи у болницу обавезне су ствари за маму, али и за прве дане живота бебе, а за то је потребно издвојити од 1.000 до 4.000 динара, наводи се у тексту. 

Према рачуници портала, по изласку из породилишта за новорођенче је потребно купити пелене, влажне марамице, сапун или купку, витамине, капи, креме, физиолошки раствор, стерилне газице, повидон јод, а у зависности од марке производа, али и финансијске могућности родитеља, све ово кошта од 3.000 до 5.000 динара. 

Иако се поједине "ситнице" не купују тако често, друге попут пелена се купују више пута месечно, па ће и месечни рачун свакако бити нешто већи уколико се саберу све потрепштине на месечном нивоу.

Нимало занемарив трошак новопечених родитеља је, како се наводи, исхрана бебе.

Уколико мама има довољно свог млека "трошковник" је знатно нижи, али уколико мајчиног млека нема довољно, целом списку је потребно додати и адаптирану млечну формулу за новорођенчад. 

Цене су веома шаролике и зависе од произвођача и величине паковања, а крећу се у распону од 500 па до 1.600 динара. Једна кутија је обично довољна за недељу дана, што значи да је на месечном ниво за четири кутије адаптираног млека потребно издвојити од 2.000 па до 6.400 динара.

На крају, када се све "стави на папир" за прве бебине дане и све "ситнице" потребно је издвојити од 5.500 до 13.500 динара, а уз адаптирано млеко "трошковник" ће бити већи.

"Ипак, у највећем броју случајева, увећани новчани износ који је држава најавила биће довољан да покрије скоро све месечне трошкове једне бебе у првим месецима, док у каснијем периоду ова сума није ни приближно довољна", оцењује се у тексту. 

Пре увођења нових подстицајних мера свака мајка је приликом рођења другог детета од државе добијала месечно по 5.000 динара до навршене друге године живота детета.

Како је најављено, тај износ је сада двоструко већи, па ће се за све бебе рођене у 2018. години, мајкама уплаћивати 10.000 динара месечно у трајању од две године. 

Родитељи који добију треће дете од државе ће промати финансијску подршку државе од 12.000 динара месечно током десет година, а за четврто дете 18.000 динара есечно, такође у периоду од 10 година. 

Захтев за остваривање права на родитељски додатак може се поднети најкасније до наврших шест месеци старости детета.

На родитељски додатак, у теорији се чека око месец дана, док у пракси то изгледа нешто другачије. Мајке које су се породиле почетком фебруара, на прву исплату могу да рачунају тек почетком јуна, пише Каматица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести