Отворена изложба "Експо Русија Србија 2018"

БЕОГРАД: Пета привредна изложба "Експо Русија Србија 2018" и Београдски пословни форум почели су данас у Београду, а одржавају се са циљем јачања трговинских веза и стратешког партнерства Србије и Русије. 
1
Фото: Tanjug

Изложба и пословни форум трају до 16. марта и током та три дана биће организовани округли столови, састанци учесника са представницима министарстава, билатерални сусрети привредника, а своју делатност ће приказати више од 200 српских и руских компанија. 

Српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик министра економског развоја Русије Алексеј Груздев отворили су привредну изложбу поруком да је добра економско-трговинска сарадња плод добрих односа на вишем нивоу Србије и Русије. 

Поповић је истакао значај јубиларне привредне изложбе, која је, према његовим речима, место где се спајају бизниси и додао да је оно чему две земље теже спој малог и средњег бизниса. 

"Нови правац у односима две земље биће сарадња у иновацијама и технологијама, која ће развијати и између наших факултета, универзитета, старт уп фирми... ", рекао је Поповић.

Он је подсетио да између Србије и Русије не постији царински режим, те више од 90 одсто наших производа може да се извози у Русију без царина. 

Он је искористио прилику да захвали Русији на принципијелном ставу по питању КиМ и Републике Српске, као и на помоћи у претходном периоду.

Груздев је поручио да је оно што веже две земље стратешко партнерство и пријатељство које траје годинама. 

Оценио је трговинско-економску сарадњу Србије и Русије изузетно значајном , и додао да је управо из тог разлога важно да се организују догађаји, као што је Пета привредна изложба, који ће створити услове да се привредници две земље упознају и сагледају услове и могућности даљег пословања. 

Заменик министра економског развоја Русије Алексеј Груздев каже да је сигуран у важну улогу малих и средњих предузћа, којих у Русији има више од шест милиона, а која су, како каже, управо оно што ствара тачке раста у међусобној сарадњи две земље. 

Амбасадор Русије у Србији, Александар Чепурин, није присуствовао отварању Пете привредне изложбе, како је раније најављено, али је његова порука пренета на скупу. 

"У односу двеју земаља важно је учвршћивање постојећег партнерства у кључним областима, као што су енергетика, саобраћај, индустрија, пољопривреда и туризам", речи су амбасадора Чепурина. 

Он је поручио и да је важан значај узајамне сарадње две земље у области иновација и модернизације привреде, како би се повећала њихова конкурентност , а самим тим и стандард становништа. 

На петој изложби биће представљене различите гране индустрије као што су грађевинарство, енергетика, технологије за уштеду енергије, индустрија нафте и гаса, машиноградња, металургија, ваздушни и железнички саобраћај, туризам, пољопривредно-индустријски комплекс, прехрамбена индустрија, рударство, високотехнолошке и иновативне гране, банкартво, телекомуникације, медицина, фармација и образовање. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести