Брнабић: До краја фебруара Стратегија за развој винарства до 2030.

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић присуствовала је данас оцењивању српских вина у оквиру манифестације "Свети Трифун на Савском Венцу", који је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије и најавила да ће до краја месеца бити усвојена Стетегија за развој винарства и виноградарства од 2020. до 2030. године.
branje grozdja, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"То је први пут да се доноси десетодошиња стратгегија која ће трасирати пут како да развијамо овај сектор и како да пружамо подршку да би имали највалитетнија занања и вина", рекла је Брнабић отварајући манифестацију.

Каже да ће стратегија помоћи да се Србија и српска вина што боље представе свету.

Брнабић је најавила да ће у развој винарства и виноградарства бити уложено око 300 милиона евра у наредних 10 година и истакла да та грана привреде има јако велики потенцијал.

Честитала је Савезу што је иницирао ту манифестацију на којој је окупљено 111 винара који су донели чак 298 различитих врста вина у осам категорија.

"Лако је влади када има добре партнере удуружењима. Није тајна да највећу подршку нашим винарима и виноградрству пружа председник Србије Алексаднар Вучић. Он је срцем и душом иза целог овог сектора", рекла је Брнабић преносећи његов поздрав винарима.

Додала је да Вучић није могао да присуствује манифестацији пошто је отпутовао у Минхен и напоменула да председник пружа и саветодавну подршку влади за развој винарства.

Брнабић је навела да је извоз вина у 2018. био око 19 милиона евра и да се још цекају подаци за 2019. година, али да свакако постоји јак узлазни тренд и да се још бољи резултати очекују у 2020. и 2021. години.

Брнабић је рекла да држава пружа тренутно значајну подршку развоју винарства и виноградарства кроз подстицаије за нове засаде, рефундацију трошкова, субвенције за опрему и слично.

"Кроз стратегију ћемо то радити на начин који ће много боље таргетирати области за подршку и више ћемо уложити за едукацију младих стручњака", навела је премијерка и додала да има све више младих који се баве том делатношћу.

Примећује да је винарство и виноградарство важан сектор и српски туризам, пошто су винске руте глобално најбрже растући део туризма.

Најавила је да ће влада преко Министарства трговине, туризма и телекомуникација уложити још више новца у промоцију винских рута, тако да ће и на аутопуту Милош Велики у наредних неколко месеци бити постављена обавештења за винске руте.

Ово је само једна у низу манифестација које ћемо организовати за наше винаре, рекла је Брнабић и истакла да су наша вина све боља.

Каже да винарство има потенцијал за раст попут ИТ индустрије која расте годишње 26 или 27 одсто.

Брнабић је рекла да Србија добија значајну подршку од ЕУ за развој винарства и виноградарства преко ИПАРД програма, где се пољопривредницима одборавају средства и до милион евра.

Истиче да је то свакако грана привреде која би само у периоду од две године могла да буде једна од водећих у Србији.

"Када смо угостиили Жозепа Борела на вечери коју је организовао Вучић била су послужена српска вина и он и цео његов тима су били одушевљени квалитетом вина. Председник се на сваки начин труди да промовише наша вина и винаре".

Стеван Рајта из Савеза винара и виноградара Србије је рекао да очекује велики помак у промоцији српских вина у нарендом периоду и захвалио на помоћ са највишег државног нивоа.

"Држава се брине за винаре и уложиће велики новац и очекујемо много успеха", рекао је Рајта.

Додао је да ће Савез посебну пажњу посветити аутохтоним сортама грожђа.

Савез је прошле године основало 12 удружења винара Србије и поставило као кровну институцију између Владе Србије и винара.

Први пут у Србији ће се оцењивање вршити електронским путем, помоћу апликације која је направљена специјално за ову манифестацију и на тај начин ће се избећи свака врста неправилности.

У хотелу Радишон Колекшн обавиће се током дана оцењивање вина која су регистрована у слободној продаји и производе се у Србији, а подељена су у осам категорија: Бело вино од аутохтоне сорте, бело вино од интернационалне сорте, розе вино од било које сорте, црвено вино од аутохтоне сорте, црвено вино од интернационалне сорте, пенушава вина (бела, розе, свих стилова), традиционална производња вина (органска вина, биодинамичка вина, оранж и остала вина рађена по некој традиционалној методи) и слатка и ароматизована вина.

За оцењивање вина се пријавило 111 винарија из Србије, тако да ће бити оцењено 298 вина која су груписана у ових осам категорија.

Сваком вину је додељена шифра и вино ће се износити у винским чашама пред 32 оцењивача.

Оценивачи су најбољи српски енолози, технолози, сомелијери и професори.

Најбоља вина ће бити проглашена у Кући краља Петра Првог у 20 сати.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести