Министaрство: Афричка куга свиња код Зајечара, одмах предузете мере

ЗАЈЧАР: Управа за ветерину утврдила је присуство вируса афричке куге свиња (АКС) на фарми у месту Велики Извор код Зајечара, након чега су предузете све мере заштите, речено је данас Танјугу у Министарству пољопривреде.
svinje
Фото: freepik.com

Вирус АКС је пронађен, током редовног надзора фарми и контроле здравственог стања грла, на фарми у близини границе са Бугарском, земљом која има екстремно високо присуство АКС-а.

Захваљујући успостављеном систему брзе анализе узорака на присуство тог вируса, надлежне службе Управе за ветерину су у најкраћем могућем року спровеле све предвиђене мере заштите на тој територији како би се зауставило даље ширење болести, кажу у министарству.

Такође, додају да је захваљујући том систему брзих анализа у претходном периоду спречено и даље ширење вируса АКС када је утврђено његово присуство на територији Алексинца.

Управа за ветерину још једном апелује на све власнике свиња, укључујући и велике фарме, да са највећом могућом одговорношћу спроводе све мере заштите и превенције у циљу даљег спречавања ширења афричке куге свиња чије економске последице могу бити несагледиве.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести