На Сајму пољопривреде 15 италијанских компанија

БЕОГРАД: На 84. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који ће бити одржан од 13.до 19. маја, представиће се на колективној изложби 15 италијанских компанија, најављено је данас на конференцији за новинаре.
Италијански излагачи
Фото: Tanjug

Директор Италијанске агенције за спољну трговину (ИТА) у Београду Ђовани Мафода (Giovanni Mafodda), казао је да се пету годину за редом организује колективно представљање италијанских компанија на Сајму пољопривреде у Новом Саду и да су досадашња искуства тих наступа позитивна.

Он је нагласио да ће се ове године представити компаније које се баве дистрибицујом делова за пољопривредне машине, произвођачи потапајућих пумпи за бунаре, садница воћа и винове лозе, стубова за виноградарство, фирме за истраживање и развој процесне опреме за прехрамбену индустрију, као и опреме за кланичну индустрију.

Међу компанијама из Италије, како је додао Мафода, биће и оне које се баве производњом опреме за селекцију и паковање воћа и поврћа, производњом теренских виљушкара, аутоматских машина за вертикално паковање, прикључних машина, као и производњом хидрауличних цилиндра за сектор пољопривреде.

Према његовим речима, италијанске компаније ће своју понуду намењену пољопривреди и прехрамбено-прерађивачкој индустрији представити у хали 1 новосадског сајма у оквиру италијанског штанда.

Он је најавио да ће током трајајање ове велике пољопривредне манифестације, у сарадњи са Министарством пољопривреде Србије биће одржана и два семинара на тему примене иновација у пољопривреди и развоја млечно прерађивачке индустрије.

"Реч је о гранама пољопривреде према којима надлежне институције Србије показују све веће интересовање, а ми смо, с обзиром да држава и тржиште Србије уважавају и цене италијанску изузетност на овом пољу, с великим задовољством прихватили позив да представимо и илуструјемо у те две области наше искуство „Made in Italy, овде у Србији", рекао је Мафода.

Он је додао да ће 15. маја бити организовани и „би ту би (Б2Б)" сусрети излагача у сарадњи са Привредном комором Србије, као и представљање српских гранских компанија које ће учествовати на предстојећем сајму пољопривредне механизације у Барију који ће се одржарти од 12. до 15. октобра у Барију.

Према речима Мафоде између Србије и Италије постоје велике могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде јер има доста неискоришћених потенцијала.

Он је навео и да сектор пољопривреде учествује између 15 и 20 одсто у укупној трговинској размени Србије и Италије , која је процењена на око три милијарде евра. 

На овогодишњем Сајму пољопривреде у Новом Саду од 13. до 19. маја очекује се око 1.500 излагача из 60 земаља, а Босна и Херцеговина је земља партнер једне од најзначајнијих привредних манифестација у централној и југоисточној Европи биће.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести