Ускоро конкурс за развој задругарства, у каси пола милијарде динара

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић са сарадницима посетио је Земљорадничку задругу у Бачу “Бач” и суседно село Селенча, где је представио Програм подршке развоја задругарства вредан пола милијарде динара, који чини бесповратна додела новца ради унапређења пословања и тенхолошког развоја задруга на подручју наше земље.
m
Фото: Youtube Printscreen

Посета Бачу је заправо прва у низу које Министарство за бригу о селу планира да оствари ове године.

Министар Кркобабић поручио је, да се први конкурси за доделу новчане помоћи без враћања могу очекивати већ крајем марта, и да на паре могу да рачунају старе и новоформиране задруге.


11,2 милиона динара добиле три задруге у Бачу

- Бач је мала погранична општина и прави пример како задругарство расте и напредује, јер су у Бачу већ уложене паре у три пољопривредне задруге, које одлично послују – казао је министар, и навео да према условима јавног конкурса новоформиране задруге могу да рачунају на 7,5 милиона динара, а старе могу добити двоструко више новца.. Приликом обиласка Земљорадничке задруге “Бач” речено је, да је задруга добила 11,2 милиона динара за добро осмишљен пројекат из воћарства, подизање плантаже трешања - набавку 5.500 садница четири сорте трешње и противградне системе заштите за три хектара засада. Задруга “Бач” има 78 чланова и чак 350 копераната и претежно се бави ратарством.


Новац за сеоски туризам

Новина у Програму подршке развоју задругарства, подвукао је министар, јесте да новац могу добити задруге чија је регистрована делатност бављење сеоским туризмом; земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност производња предмета или делатност обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности, као и задруге чији су оснивачи припадници осетљивих друштвених група, са регистрованом делатношћу из области земљорадње, пољопривреде, производње предмета, обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности. За ове три врсте задруга предвиђен је износ до 7,5 милиона динара.


Директор задруге Милош Вуковић захвалио је министру на посети и изјавио да им је помоћ значила у преоријентисању пословања да на сопственим засадима обезбеде пристојну зараду, пошто је крај погодан за гајење трешње, која је профитабилнија је од гајења других воћних врста. Посету је министар завршио обиласком Дома културе у суседном селу Селенча. Ово мултиетничко место претежно је насељено Словацима, у 1.223 домаћинства живи 2.601 пунолетни становник, а просечна старост житеља износи 40,6 година. Село, како је примећено, не мимоилази судбина других мањих средина широм Србије, негативни природни прираштај и економска емиграција.

З. Делић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести