Зимска предавања прошло око 700 паора: Шта засејати?

КАЊИЖА: Удружења пољопривредника „Клуб 100 П плус” и „Агро-Кањижа” организовали су серију зимских предавања у циљу едукације за пољопривреднике са овог подручја.
Poljoprivrednici u Kanjizi/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић/ Са скупа пољопривредника у Кањижи

На седам стручних предавања и презентација забележена је посета око 700 пољопривредника.

Заинтересованост пољопривредника је велика, тако да је овим предавањима присуствовало од 80 до преко 150 учесника са подручја општина Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Бачка Топола и Бечеј. На свим предавањима учествовали су стручњаци са домаћих факултета и института, такође и стручњаци из Мађарске, а са новитетима из продукције за потребе пољопривредне производње представљале су се увек различите фирме.

Посебна пажња посвећена је производњи у условима климатских промена, што је према речима пољопривредника Ернеа Вајде из „Клуба 100 П плус” из Кањиже, итекако битно, јер се пољопривредници суочавају са измењеним климатским условима. Када нема посла на њивама у зимској паузи, паори су заинтересовани да чују реч стручњака и стекну нова знања.

- Све је мање падавина и лошији су услови за производњу на коју смо навикли, па смо заинтересовани да чујемо савете стручњака како ћемо убудуће производити. Производња у екстремним условима суше, каква је била и прошле године, велики је изазов. Стручњаци све чешће препоручују и сетву са редукованом обрадом земљишта без орања, односно да долазимо и до тога да се без класичног орања могу постићи већи приноси него са орањем – каже Вајда. - Климатске промене нас терају да много тога морамо мењати у обради земље и примени агротехничких мера, за шта је неопходна и одговарајућа опремљеност газдинстава.

Пољопривредник Шандор Добо из Новог Кнежевца указује да у пољопривредној производњи увек има нових потреба и проблема, а да стари још нису решени. 

- Неке хемикалије и препарати које смо до сада користили у заштити усева се избацују из производње и употребе из разноразних разлога, а убацују се нови. Ми се морамо упознати са тим препаратима и са њиховом применом да би их могли у пракси правилно применити – напомиње Добо.

Многи пољопривредници су у дилеми, шта сејати у предстојећој пролећној сетви, због великих улагања, ниских цена пољопривредних производа и неизвесности у пласману. Јован Грујин из Богараша чије газдинство је на око 100 хектара, каже да је у великим размишљањима у погледу сетвене структуре.

- Шећерну репу сам до сада сејао на петнаестак хектара, али више нећу, због цене и других околности. Први пут сам сејао уљану репицу, која је претходних година била профитабилна, али већ се зна да јој је цена пала, па не знам како ће бити. Остајем веран производњи сирка, сунцокрету и кукурузу. Код сирка је велики проблем што нема довољно радне снаге, јер је отишла у иностранство – каже Грујин.

Стање механизације није баш сјајно, што се чуло и на скуповима у Кањижи. Машине су прилично застареле, иако је последњих година било делимичног обнављања, међутим менаyер продаје „Агровојводине-Механизације” Никола Миладиновић констатује да је то још далеко од европског просека.

- Презентације и боравак на терену користимо да се ступи у контакт и унапреде односи са пољопривредницима, да се сагледа шта им је потребно, али и да се прате машине које се већ налазе у експлоатацији на терену. Зимски период је време када пољопривредници седе код куће и размишљају шта ће да раде у следећј сезони, како да обнављају механизацију. Знамо да су имали претходну сушну доста лошу годину, нису имали довољан или довољно велик профит, тако да отежано долазе до механизације. Међутим добро је што је прошле године држава је препознала тај проблем пољопривредника, тако да је доста помогла разним видовима субвенција за набавку нове погонске и прикључне механизације, а надамо се да ће то наставити и ове године – очекивања су Николе Миладиновића.

М. Митровић

Нада за нову сезону

Чим се њиве просуше биће посла у пролећној сетви, а Шандор Добо напомиње да пољопривредници увек са новим надама улазе у нову производњу, а у предстојећу поготово, јер је лањска година била јако сушна.

- Почетак ове године више обећава, јер имали смо у фебруару око 100 милиметара падавина по квадратном метру, плус овај снег у марту, тако да се надамо да ћемо имати једну успешнију годину. Новим еланом пробамо решити несташицу пара, у коју смо запали због лошег лањског рода. Беспарицу покушавамо пребродити разним зајмовима, кредитима, да би обезбедили све што је потрбено за сетву, која ће донекле бити скупља. Скупља су нека семена и ове новије хемикалије, нафта такође. Понуда не мањка, свега има у изобиљу. Избор је велики, па је тешко направити прави избор, па нам у томе помажу ове презентације – каже Добо.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести