Промет на Продуктној берзи пао за више од 95 одсто

НОВИ САД: Укупан промет на „Продуктној берзи" за ову недељу је износио 50 тона робе, чија је финансијска вредност износила 1,6 милиона динара, наводи се у извештају за период до 2. до 6. септембра и додаје да је количински промет мањи за више од 98 процената, а финансијски је промет умањен за 97 одсто у односу на претходни упоређујући период.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, неуобичајено слаб промет је обележио протеклу седмицу.

"Жетва сунцокрета и соје која се обавља готово истовремено на терену задаје проблеме произвођачима са мањком складишног простора", саопштено је са Продуктне берзе, а слаб извоз и слаба тражња млинара резултирали су слабом тражњом за пшеницом.

"На међународним тржиштима такође прати тренд слабе тражње за овом житарицом, јер купци не журе користећи тренд снижавања цена који и даље траје", наводи се у саопштењу.

Кукуруз је ове недеље нуђен по ценама од 14,5 до 14,7 динара по килограму а тражња је била по цени од 14 динара па берзанских уговора није било.

"Ценовни спред, очекивање жетве, очекивани рекордни приноси на домаћем тржишту, а и у Украјини, указују на негативне трендове жутог зрна", саопштила је Продуктна берза.

Соја се задржала на прошлонедељном ценовном нивоу како старог рода 2018. тако и новог рода 2019. године, а сунцокрет је тргован по јединственој цени од 30,80 дин/кг без ПДВ-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести