Србија пета на свету по извозу барута

На јавној презентацији резултата остварених током реализације Програма јачања контроле промета наоружања у земљама Западног Балкана изнет је податак да је Србија трећа најтранспарентнија држава на свету,

 после Немачке и Швајцарске, по увиду јавности у податке о трговини оружјем. По објашњењу државног секретара у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стевана Никчевића, извоз оружја у Србији на констатном је нивоу и износи 650 милиона долара годишње.

– У последње три до четири године је приметан пораст тражње за том врстом робе на светском тржишту – казао је Никчевић. – Србија је највећи произвођач и трговац наоружањем и војном опремом у овом региону, али и робом двоструке намене. Такође, Србија је један од најзначајнијих извозника те врсте робе у југоисточној Европи и има широку палету производа и конкурентске предности на којима треба и даље радити.

То је позиција која обавезује нашу индустрију, али и нашу државу, да буде одговорна према свом индустријском сектору, али и према партнерима у свету који траже да процедура извоза и увоза буде транспарентна.По његовим речима, последњих година најзначајнији спољнотрговински партнери Србији су, када је реч о извозу оружја и војне опреме, САД и бројне земље Блиског истока.

Економиста Мирослав Здрвковић је, на основу података из СТО-а и других организација које прикупљају податке о спољној трговини из готово свих земаља у свету, израчунао удео Србије у светском извозу производа у току 2014. године и закључио да смо на петом месту на листи извозника барута. И то, како је навео, иза САД, Канаде,Немачке и Швајцарске, а испред Белгије, Финске и Јапана.

– Србија је повећала извоз 125 одсто у само четири године те је повећала свој удео у светском извозу барута с 2,5 одсто у 2010. на 4,6 одсто у 2014. години – забележио је Здравковић. – Ако наша наменска индустрија настави овако вредно да ради, претећи ћемо и Швајцарце и Немце.

Његова рачуница показује да је извоз повећан са 6,2 милиона евра у 2010. години на 13,9 милиона евра у 2014, а количина је повећана с 587 тона на 975.
– Просечна извозна цена повећана је с 10.520 евра по тони у 2010. на 14.251 евра по тони лане, и Србија се приближила просечној светској цени. Док је 2010. године била 29 одсто испод просечне светске цене, у прошлој години била је нижа само 13 одсто. Надајмо се да ће у наредним годинама бити и изнад просечне светске цене – закључио је Здравковић.

Љ. Малешевић

Биће конкуренције

Да бисмо се борили на светској пијаци, мора се знати и ко су нам главни противници, то јест конкуренти, а њих ће свакако бити доста. Уз велике силе, ту су и земље у успону из ближег и даљег окружења.
– Главну конкуренцију у будућности правиће нам Турска, која је повећала извоз 29 пута, затим Јужна Африка – 19,8 пута, Русија – 7,3 пута и Кина – 3,5 пута – сматра Мирослав Здравковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести