Српској храни фали додата вредност

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић отворио је на Новосадском сајму Први сајам млинарства и пекарства и 21. млинарско-пекарске дане.

Недимовић је на церемонији отварања рекао да и сам долази из породице у којој су сви радили или у пекари или у млину, да је то нека симболика која показује да смо, како је рекао, сви ми на неки начин повезани с млинарством и пекарством.

– Ако се игде прави додата вредност у пољопривреди и ако се игде прави вредност за ову државу, то је у сектору млинарства и пекарства, и то је оно на шта треба да будемо поносни и шта треба да развијамо – рекао је Недимовић. – У предходних 50 и више дана само причам о стварању додате вредности и прерађивачким капацитетима, и то је оно што ову државу треба да носи у пољопривреди.

Он је нагласио да не треба само да продајемо примарне пољопривредне производе већ да треба стално да их обогаћујемо и да стално правимо додату вредност, али да се при томе мора водити рачуна о квалитету.

Члан Градског већа Новог Сада задужен за привреду Милорад Радојевић је истакао да је Нови Сад предодређен да буде домаћин такве сајамске приредбе из више разлога, пре свега јер је центар житнице као што је Војводина и што се у њему налази тако цењена сајамска институција као што је Новосадски сајам.

Директор Завода „Млинпек”, који је и организатор поменутог скупа млинара и пекара, Милан Скенyић, рекао је да се 21. пут одржавају млинарско-пекарски дани, али да је први пут да се та манифестација одржава као сајамска приредба, односно да се ради о првом сајму млинарства и пекарства на Балкану.

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић изразио је задовољство због сарадње с „Млинпеком”.

– Ми смо им понудили да своју манифестацију Млинарско-пекарске дане организују у нашем простору, и то је резултовало овом лепом сајамском приредбом, која ће, надам се, у будућности постати традиционална са све већим и већим бројем учесника – рекао је Цветковић.

Д. Мл.

 

Житу нова тржишта

– Што се тиче жита, данас имамо ситуацију да је свега 20 одсто семена укључено у систем који има високопротеинску вредност, све остало је на некој другој страни. Ми као држава морамо да поведемо рачуна о томе да тај проценат стално повећавамо да бисмо имали већи квалитет и да бисмо били што конкурентнији на тржишту – истакао је Недимовић.

Он је поручио да није важно само произвести што већу количину већ је важно произвести квалитет да би се могло бити конкурентно на тржишту, и то је оно у чему ће држава помагати, али ће, казао је, помагати и у отварању неких нових тржишта јер последњих дана има разговора о тржиштима која до сада нису била у плану у области житарица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести