Сваки власник стана добиће упутство шта му је чинити

Након што је усвојен Закон о становању и одржавању зграда, мишљења јавности била су веома подељена – од оних да је реч о новом намету на грађане, до оних да ће професионално бављење

тим послом допринети већем квалитету живота у зградама. Да би се грађани упознали с тим законом и оним што он носи, указала је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, припремају се упутства, које ће у наредних неколико дана бити достављена станарима зграда. Она је истакла да би Закон о становању и одржавању зграда могао у потпуности заживети тек за око годину, тачније, када све зграде у Србији буду имале управнике.

– Упутство ће бити достављено власницима станова у зградама, а у вези са свим недоумицама у примени новог Закона о становању – казала је Зорана Михајловић. – Разговарамо и с Привредном комором Србије у вези с обуком управника зграда и све ће бити урађено синхронизовано кад је реч о евентуалним питањима и проблемима. 
 
По њеним речима, Закон о становању и одржавању зграда односи се на све грађане Србије, припремају се разна објашњења његове примене, и ништа се неће радити репресијом и казнама, већ тако да се људима објасни корак по корак шта треба да раде. 
И док се чека на примену тог закона, у многим срединама посао управника зграда већ одавно обављају фирме. Новосадска фирма „Хоум јунити” тај посао обавља у више од 130 зграда са чијим је скупштинама станара склопљен уговор, а по речима власника Ивана Кабићаа, недавно су уговори с већином скупштина станара обновљени.  
 
– Претпостављам да су након доношења тог закона грађани/станари били забринути због тога што је споменут новац, односно што имају обавезу да га сами обезбеде за ангажман професионалног управника зграде – каже Кабић. – Наглашавам да се месечно по стану за посао управника зграде издваја 200 до 300 динара и мислим да је много важније да станари буду свесни тога да професионални управник професионално и одговорно ради свој посао, да ће зграда бити одржавана како треба и по најповољнијим ценама. 
 
Он подвлачи да професионалног управника зграде, заправо поставља/бира скупштина станара, која може и да га промени уколико станари нису задовољни како обавља посао. 
 
– Станари одлучују о свему, а управник зграде води рачуна о томе да сви послови у његовој надлежности буду урађене ваљано и на време. Увек је доступан, а за обављање неке интервенције у згради увек се прибављају три понуде и бира најбоља. Посао професионалног управника није нимало лак, ваља ускладити мишљења и потребе великог броја људи, на време све организовати и урадити да би било што мање проблема који се јављају при заједничком становању у зградама. Такође, станари би требало да буду свесни тога да је циљ повећање стандарда и начин живљења у згради те да управници раде савесно јер им је то посао за коју зарађују плату.
Д. Млађеновић
 
Потпис и остало
Уколико се нека зграда одлучи да ангажује професионалног управника, потписује се уговор са скупштином станара. Професионални управник је одговоран за свој рад и подноси финасијски извештај о свом раду. Тошкови за ангажман професионалних управника обезбеђују се преко обједињених система наплате, као што је, рецимо, „Информатика” у Новом Саду.
 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести