Све се може кад се три генерације сложе

Констатацију да су села у Србији све празнија, да млади одлазе у градове или у бели свет, те да се у малим местима тешко живи демантује животна прича породице Миловац у Обровцу код Бачке Паланке.

 Овде кућу уз кућу живе мајка и отац Вукица и Бранислав, синови Марко и Петар, снаје Драгана и Гордана, две унике и два унука. Ова, очито добро организована и сложна породица бољи живот гради тако што сви раде, како кажу, свако има свој ресор, па се онда мора напредовати.          

- До пре две деценије радио сам у некада познатој „Мајевици“ у Бачкој Паланци, фабрици која је поред пољопривредних машина, пумпи и цистерни, својевремено производила и машине алатљике – каже Бранислав, иначе познати мајстор машинбравар. – Радио сам, између осталог, на производњи оштрилица и знам да сам их у радном веку направио преко 1.700 комада.

И данас да ми неко тражи направио бих је везаних очију.  Потом сам почео да радим приватно, желео сам да синове који су завршили за аутолимара и пољомеханичара уведем у посао. Радили смо браварију, радили смо пуно по Београду, али на крају смо одустали, јер тешко је ишло са наплатом. Деца су желела да се баве пољопривредом, а имало смо само 3,5 јутра земље и ниједан трактор. Данас деца раде око 100 јутара земље, нешто је наше, нешто узимамо у закуп, а од државе као сточари добили су по праву пречег закупа 22 хектара.           

Миловци имају нов овчарник који желе додатно да прошире, 90 комада оваца расе илдефранс, тренутно је ту и 70 јагањаца, а јагњење још није завршено. Пре годину-две кренули су и са пластеницима, имају три са по 500 квадратних метара површине, па на 1.500 квадрата углавном саде паприку и купус који пласирају у овом крају и то продају на велико трговинским кућама и пиљарницама. Веле да им је за куповину пластеника помогао кредитом Фонд за развој пољопривреде, а Покрајински секретар за пољопривреду бесповратно им је помогао са 50 одсто вредности пластеника и то је за њих велика помоћ. Бранислав и даље понекад нешто уради у својој радионици, а синови су сами направили много тога потребног за пољопривреду, односно ратарство, сточарство, повртарство, за кућу...            

-Мени се после рада у фабрици и у приватлуку остварила жеља да радим оно што највише волим –каже Бранислав. – Радим као професионални ловочувар у ловиштима Обровца, Челарева, Силбаша, Гајдобре, Нове Гајдобре. Супруга, иначе Вукица је од Вукотића из Пећи, сада  држи у Обровцу познату кафану „Три шешира“, снаје раде у зубној служби бачкопаланачког Дома здравља, односно у Болници „Медик“. Сви раде и једино тако се може - каже Бранислав.

Прича са овчарством, почела је случајно, након што је породица наследила једну кућу, па да се двореште не би закоровило пробали су да држе ситну живину на отвореном.-Није то ишло, па сам послушао савет и купио неколико оваца које су очистиле двориште, али се и намножиле, па сада их има толико да је то прави породични посао - прича Бранислав.

Синови Петар и Марко кажу да они углавном раде ратарење, производе храну за овце, ору, сеју, жању... Веле да храњење и јагњење оваца углавном уради женски део породице. Прича да кућа лежи на жени потврђује и искреност мушког дела ове симпатичне и гостољубиве породице, који кажу да велик део посла у пластениицима обавља Вукица са снајама. Интересантно је да су два рођена брата Миловца оженили две рођене сестре које су иначе од Бошњака и све се, сами веле, слажу и испомажу.

М. Суџум
 

Прецизни на њиви, али и у лову

Миловци имају доста планова, а умеју и да се нашале, па веле да су морали да иду чак у околину Шипова ове године да убију вука, јер имају овце, а вукови воле јагњетину... Права је истина да су синови наследили од оца љубав ка лову, сигурну руку и бистро око. Јер, по традицији почетком фебруара ишли су у „Хајку на вука“ у околину Шипова, а тамо од 800 ловаца једино је млађи брат Миловац убио првог дана лиса, а другог дана од 200 ловаца старији брат је одстрелио вука. Кажу, трофеј за памћање, јер ко зна да ли ће се било коме од њих пружити више прилика да одстрели вука.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести