УНКС: Блокада река може угрожити снабдевање горивом

Снабдевање тржишта Србије горивом није угрожено у условима леденог таласа који је захватио земљу и регион, али може доћи до одређених поремећаја

ако прекид пловидбе Дунавом и Савом и проблеми у железничком саобраћају буду потрајали, упозорава Удружење нафтне индустрије Србије (УНКС).

Томе, како се наводи у саопштењу УНКС-а, треба додати и проблеме у раду појединих рафинерија као и проблеме у транспорту кроз друге земље.

Према подацима за првих девет месеци 2016. године, око 12 одсто бензина, 33,5 процената евродизела и чак 54 одсто ТНГ-а који се потроше на тржишту Србије потиче из увоза и при томе се за транспорт доминантно користе управо речни и железнички транспорт.

"С обзиром на то да већ неколико дана нема нових допрема деривата нафте у Србију речним путем, затим да постоје озбиљна ограничења када је железница у питању, увозници који српско тржиште снабдевају са око 1/3 горива, троше залихе које су формирали крајем прошле године, и све више се окрећу далеко скупљем друмском транспорту горива", додају из УНКС-а.

Осим за снабдевање бензинских станица и крајњих потрошача, како наводе, друмски транспорт, нарочито већих количина горива, уопште се не користи, јер је нерационалан и у великој мери подиже трошкове пословања.

"Међутим пошто су дунавски терминали блокирани, да би очувале снабдевеност тржишта на задовољавајућем нивоу увозници су приморани да користе управо камионски превоз, па уколико овакви временски услови потрају то се може одразити и на снабдевеност и на цену горива", пише у саопштењу УНКС-а.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести