„Митрос” поново ради од 17. априла

Грађевински радови на објектима у сремскомитровачком „Митросу”, које је прошле године купио аустријски „Герлингер”, биће завршени до 29. марта, а званично отварање је, најављује

 градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић, 17. априла.

– Грађевински радови на објектима у „Митросу” биће завршени до 29. марта, а до 17. априла, када је званично отварање, обавиће се тестирање опреме, а након тога ће један по један погон улазити у функцију – истакао је Недимовић. – Наравно, „неверне Томе” ће рећи да се то неће десити, други ће рећи да се касни, али треба знати да је реч о реконструкцији грађевине која није радила десетак година. Инвеститори су имали велике проблеме, почев од основних ствари, па је у „Митросу” изграђен нови водоводни и канализациони систем. Тако су пале у воду све приче о томе да је довољно само укључити прекидач да би „Митрос” опет кренуо.

Аустријски „Герлингер” је за нешто више од 13 хектара земљишта с правом коришћења и укупно 36 објеката „Митроса” платио 800.000 евра и најавио улагања од десетак милиона евра. Оживљавање „Митроса” за град и околину значи и опоравак сточарства у Срему и Мачви јер уз аустријског инвеститора стижу и компаније које ће улагати у повећање квалитета и генетског потенцијала сточног фонда Србије.

У „Митросу” би посао требало да добије 400 радника. Преговори с аустријским инвеститором трајали су месецима, а Недимовић подсећа на то да је пре продаје тај некада познати комбинат месне индустрије шест година стајао јер у Србији није било заинтересованих купаца. Да би Аустријанци купили „Митрос”, град је створио услове да се неки његови објекти укњиже јер то у претходним деценијама није учињено.  „Герлингер” би требало да одмах запосли 300 радника и уложи више од десет милиона евра, а касније ће посао добити још најмање 100 незапослених.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести