Култура - Наслови

Култура / Наслови Сарита Вујковић: Разноврсна културна баштина Европе
Захваљујући вишегодишњој сарадњи Галерије Матице српске и Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци новосадски поклоници ликовне уметности у јединственој су прилици да до 1. марта виде изложбу „Пунктуми – Збирка иностране умјетности“ приређену поводом обележавања године европског културног наслеђа са жељом да се укаже на богату и разноврсну културну баштину Европе која се чува у овом Музеју.
Култура / Наслови Ласлу Вегелу признања и чланство у Мађарској академији
БЕОГРАД: Новосадски књижевник Ласло Вегел добитник је две књижевне награде "Варошмајор" и "Златна медаља", а изабран је и за члана Мађарске академије књижевности и уметности у Будимпешти 26. новембра, саопштила је издавачка кућа Академска књига.
Култура / Наслови Британску награду Тарнер поделила четири уметника
ЛОНДОН: Први пут у историји награде Тарнер за ликовну уметност у Великој Британији награђена су сва четири аутора која су ушла у најужи избор, јавио је лондонски "Тајмс".
Култура / Наслови Уручене награде „Медијакулт“ Културног центра Војводине „Милош Црњански”
Владимиру Бајићу, аутору телевизијске емисије „Новосадски дани Ђуре Јакшића“ у продукцији РТВ Војводине, у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручена је Награда „Медијакулт“.
Култура / Наслови Франо Ласић, глумац, певач, сликар: Уметност је део мене
Упамтили смо га по филмовима „Окупација у 26 слика” и „Киклоп”, хитовима „Волим те, будало мала” и „Загрљени”. Глумац, шансоњер, инжењер машинства, скипер, сликар, бонвиван... Франо Ласић ће први пут, 15. децембра, одржати концерт у Новом Саду.
Култура / Наслови Преминуо балетски уметник Боривоје Младеновић
БЕОГРАД: У Београду је данас преминуо балетски уметник Боривоје Младеновић, саопштили су из Удружења балета Србије.
Култура / Наслови Представљена монографија „Мешовити хор и симфонијски оркестар АУНС”
У Мултимедијалном центру новосадске Академије уметности представљена је монографија посвећена Мешовитом хору и Симфонијском оркестру АУНС.
Култура / Наслови Изложба Нађе Крачуновић у галерији Шок задруге
У галерији “Шок задруге” у Новом Саду у уторак у 18 сати биће отворена изложба Нађе Крачуновић под називом “Комплекс на продају”. Како гласи стејтмент ауторке - “Гломазан и променљив. Наметљив.”
Култура / Наслови Милан Кундера после 40 година поново држављанин Чешке
ПРАГ: Славни писац Милан Кундера поново је држављанин родне Чешке, пошто му је враћено држављанство 40 година након што му је одузето.
Култура / Наслови Оставке у Нобеловом комитету
СТОКХОЛМ: Два спољна члана Комитета за доделу Нобелове награде поднела су данас оставке и критикивали рад Шведске академије.
Култура / Наслови БГ: Уметничка дела из приватне колекције Петровић у Галерији 73
БЕОГРАД: Експонати музејске вредности из приватне колекције Петровић биће изложени 5. децембра у београдској Галерији 73.
Култура / Наслови Нови Сад део међународног програма „Tandem Cultural Capitals“
Представници Новог Сада, као будуће европске престонице културе, укључили су се у широку платформу Међународног програма „Tandem Cultural Capitals“ који делује у оквиру Европске културне фондације нудећи садржаје, идеје и прилику за прекограничну сарадњу на европским пројектима у области културе.
Култура / Наслови У Галерији СУЛУВ-а изложба, тема покретна мала форма
У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9) 2. децембра у 20 часова биће отворена колективна изложба уметника укључених у пројекат СМИЦ. (покретна мала форма) који има за циљ афирмацију локалне новомедијске уметничке праксе, као и оснаживање продукцијских капацитета у тој области.
Култура / Наслови Русија не мора да врати 166. лист Мирослављевог јеванђеља?
Ових дана је у жижи културне јавности „замена“ слика руског мајстора Николаја Рериха за недостајући 166. лист Мирослављевог јеванђеља, наше најраскошније украшене рукописне књиге из XII века која је на Унесковој листи светске културне баштине.
Култура / Наслови СТРИП Паркер: Повратак из ледене пустиње у људску дивљину
Шести том едиције у којој су сабрани сви сегменти стрипа “Кен Паркер”, у издању “Дарквуда”, чине две епизоде којима се завршавају односно започињу мини целине у оквиру овог серијала.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Треба или требам?
Требам да добијем плату! Реченица која ми запара уши сваки пут кад је чујем. А чујем је два пута месечно... пута дванаест...
Култура / Наслови Мештровићева скулптура продата за 268.000 евра
ЛОНДОН, ЗАГРЕБ: Скулптура “Напуштена”, хрватског вајара, Ивана Мештровића, продата је за 268.000 евра без пореза, што је најскупља хрватска уметнина икада продата.
Култура / Наслови Отворена изложба "2_B" у Резиденцији Швајцарске
БЕОГРАД: Изложба "2_B“ Драгана Здравковића и Питера Ершмана отворена је у Резиденцији амбасадора Швајцарске у Београду.
Култура / Наслови Оригинална Црвенокоса богиња у Народном музеју
Ремек-дело од печене глине старо око 7.500 година, статуета наге жене бујних облина и дуге косе, која је откривена 1989. током археолошких ископавања на локалитету Доња Брањевина код Оџака и врло брзо диљем света постала позната као Црвенокоса богиња, од постала је део поставке Народног музеја у Београду.
Култура / Наслови Дани Милоша Црњанског у Матици српској
НОВИ САД: Под окриљем Матице српске данас почиње тродневна манифестација која у фокусу има дело Милоша Црњанског. Организатори су удружења „Суматра” из Новог Сада као и Банатски културни центар из Новог Милошева, а на челу Програмског одбора је проф. др Слободан Владушић.
EUR/RSD 117.5121
Најновије вести