Култура - Књига

Култура / Књига Хандке захвалио на подршци, одбио да говори о бившој Југославији
СТОКХОЛМ: Аустријски писац Петер Хандке, добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, изјавио је на конференцији за новинаре да више воли анонимне мејлове мржње од питања о његовој подршци некадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу током ратова 90-их.
Култура / Књига Хандке иде у Стокхолм, у уторак уручење Нобелове награде
БЕОГРАД: Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке, одржаће у петак у Шведској академији у Стокхолму, према унапред утврђеном редоследу обраћања лауреата, конференцију за медије поводом овог планетарног догађаја, пишу Вечерње новости.
Култура / Књига Хандкеов "Голманов страх од пенала" ускоро у књижарама
БЕОГРАД: Након романа "Велики пад" Нобеловца Петера Хандкеа, у књижарама ће се наћи и његов роман "Голманов страх од пенала" из 1970. године о неколико дана живота бившег голмана Јозефа Блоха.
Култура / Књига Промоција романа Небојше Миленковића у Булевар буксу
Роман историчара уметности, кустоса и писца Небојше Миленковића “Нешто што страшно подсећа на живот” (Кратка историја летења у Суботици) објављен у издању “Академске књиге” биће представљен у уторак од 19 часова у књижари Булевар букс (Булевар Михајла Пупина 6).
Култура / Књига Слободану Мандићу „Бескрајни плави круг“ за роман године
Зрењанинском писцу Слободану Мандићу у Матици српској уручена је новоустановљена награда за најбољи роман године “Бескрајни плави круг”. У образложењу жирија, којим је председавао проф. др Александар Јовановић, наводи се да се Мандићев роман “Банатски палимпсести” (издавачи су “Агора” и Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина) издвојио у конкуренцији наслова који су конкурисали за награду.
Култура / Књига Представљена књига ТВ критика Миодрага Кујунџића
Збирка ТВ критика “На јавном каналу” Миодрага Кујунџића (1926 – 1998) истакнутог новинара, публицисте и дугогодишњег критичара листа “Дневник”, представљена је прексиноћ у Културној станици „Свилара”.
Култура / Књига Представљено ново коло едиције Прва књига Матице српске
НОВИ САД: У Свечаној сали Матице српске представљено је овогодишње коло култне едиције „Прва књига” које обухвата есеје Дајане Милованов „Персефона и Аријел: женске фигуре и културно памћење у поезији Силвије Плат”, роман Страхиња Млађеновића „Лоцус Амонеус или Прича о дечкоњи и девојчурку”, и збирку песама Катарине Пантовић „Унутрашње невреме”.
Култура / Књига ДНЕВНИКОВА КЊИГА Чајна Мјевил: Град амбасада
Преводилац: Дарко Тушвљаковић, Издавач: Чаробна књига, 2019.
Култура / Књига Роман "Зедси" добитник награде "Раде Обреновић"
БЕОГРАД: Популарни роман "Зедси" Гордане Влајић, који је објавила издавачка кућа Пчелица, овогодишњи је добитник награде "Раде Обреновић", која се додељује за најбољи роман за децу објављен у текућој години.
Култура / Књига Илустровани роман "Ледени змај" Џ. Р. Р. Мартина у књижарама
БЕОГРАД: Илустровани роман "Ледени змај" је неизоставно штиво за сваког љубитеља фантастичног света Џорџа Р. Р. Мартина, а од 28. новембра наћи ће се у књижарама.
Култура / Књига Гордана Влајић добитница награде “Раде Обреновић” за 2019.
НОВИ САД: Награда “Раде Обреновић“ за 2019. годину, додељује се књижевници Гордани Влајић из Панчева за књигу “Зедси“, у изању ИК “Пчелица“ из Чачка.
Култура / Књига Пролонгирана одлука МС о лауреату награде за најбољи роман
НОВИ САД: У Матици српској јуче је саопштено да је за неколико дана пролонгирана одлука о првом лауреату новоустановљене награде “Бескрајни плави круг” за најбољи роман објављен на српском говорном подручју.
Култура / Књига Харуки Мураками у фокусу књижевне манифестације у Панчеву
БЕОГРАД: Овогодишње издање манифестације "Једна књига - један град", у организацији Градске библиотеке Панчево, биће одржано од 26. до 29. новембра, најавили су организатори.
Култура / Књига Књига огледа Наталије Лудошки о Слободану Јовановићу: Скица за великанов књижевни лик
Слободану Јовановићу, једном од наших најпознатијих интелектуалаца међуратног доба, рођеном пре 150 година у Новом Саду, посвећена је књига огледа Наталије Лудошки, под називом “Скица за књижевни лик Слободана Јовановића”, коју је ове године објавио Центар за српске студије из Бања Луке.
Култура / Књига Матица српска: Милорад Павић - становник светске књижевности
НОВИ САД: Матица српска јуче је обележила 90 година рођења истакнутог књижевника и књижевног историчара Милорада Павића, деценију од његове смрти и 35 година од објављивања романа “Хазарски речник” који га је, између осталог, прославио и на светској литерарној сцени.
Култура / Књига Орфелинов ћирилски преображај
Чиме започети причу о ћириличном писму, у данашњем времену отуђеном од културе писмености, када готово читаво технологизовано друштво типка по екранима у бесконачним тракама слика и информација?
Култура / Књига Стрип о Косову најпопуларнији у Француској уз подршку Арно Гујона
Стрип „Добро дошли на Косово“ Николе Мирковића тренутно је најпродаванији историјски стрип у Француској.
Култура / Књига У часопису „Нова мисао” Костић, Ракић, Дис, Бећковић, Злата Коцић...
Из издавачке радионице Културног центра Војводине „Милош Црњански” изашао је нови број „Нове мисли”, у целости посвећен златном веку српске поезије.
Култура / Књига Из Аустрије у Београд стигло 30 хиљада књига
БЕОГРАД: Тридесет хиљада књига стигло је у Београд из Аустрије, у организацији угледног аустријског књижара и новинара Херберта Штармулера и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, сазнаје Тањуг у Адлигату.
Култура / Књига Округли сто о Лазару Чурчићу - књигољубу и књигохранитељу
Под окриљем Библиотеке Матице српске одржан је округли сто “Лазар Чурчић - књигољуб и књигохранитељ”.
EUR/RSD 117.5121
Најновије вести