Култура - Књига

Култура / Књига Домаћи играни и документарни филмови у Комбанк дворани
БЕОГРАД: Домаћи филмови “Бандити у потрази за мамом” Косте Ристића, “Алекси” Барбаре Векарић и “Дуго путовање у рат“ Милоша Шкундрића од данас почињу да се приказују у биоскопу Комбанк дворана у сали Српског филма, најавили су из Филмског центра Србије, који је подржао сва три остварења.
Култура / Књига Бојан Васић примио награду “Васко Попа” у Вршцу
ВРШАЦ:  Бојан Васић, песник из Панчева, примио је данас награду “Васко Попа” за своју збирку песама “Топло биље” на свечаности у Скупштини града Вршца, саопштила је дирекција те награде.
Култура / Књига ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ СТУДИЈЕ АКАДЕМИКА ЗЛАТЕ БОЈОВИЋ Историја дубровачке књижевности
Српска књижевна задруга је недавно објавила треће издање студије професорке Злате Бојовић „Историја дубровачке књижевности” (Београд, 2020).
Култура / Књига ТЕД ЋАНГ Неспутана машта и тужне реалне будућности
Тед Ћанг (1967) спада међу ретке писце научне фантастике о којима сви говоре и пишу у суперлативима (и то не само на „блурбовима“ његових књига).
Култура / Књига Великић почасни члан академије Сечењи у Будимпешти
БЕОГРАД: Књижевник Драган Великић изабран је за почасног члана Академије књижевности и уметности „Сечењи“ у Будимпешти, саопштила је данас издавачка кућа Лагуна.
Култура / Књига Светиславу Басари "Награда за сатиричну храброст"
БЕОГРАД: Међународни фестивал "Сатира фест" који организује Београдски афористичарски круг биће одржан у петак, 23. октобра, у сали Матице исељеника и Срба у региону у Београду, а "Награда за сатиричну храброст" биће уручена Светиславу Басари
Култура / Књига Представљена књига Хандкеа ''Историја иза приповести''
БЕОГРАД: Збирка есеја Петера Хандкеа ''Историја иза приповести'' у издању РТС и саиздавача представљена је вечерас у Холу РТС.
Култура / Књига Додељена Андрићева награда писцу Анђелку Анушићу
БЕОГРАД: Андрићева награда за најбољу збирку приповедака у 2019. години додаљена је данас Анђелку Анушићу за збирку "Легенда о в(ј)етром вијанима" у 2019. години у Задужбини Иве Андрића у Београду.
Култура / Књига Ко је Луиз Глик, последња Нобелова лауреаткиња за књижевност?
Добитница Нобелове награде за књижевност за 2020. годину је америчка песникиња Луиз Глик, саопштила је у четвртак Шведска краљевска академија у Стокхолму. Најутицајније интернационално књижевно признање припало је америчкој песникињи за њен “непогрешиви поетски глас са изузетном оштром лепотом која појединачно постојање чини универзалним”, наводи се, између осталог у образложењу.
Култура / Књига Онлајн трибина о Хандкеу у Народној библиотеци
БЕОГРАД: Народна библиотека Србије (НБС) и Удружење књижевних преводилаца организовали су у четвртак увече прву у серији трибина под називом "Хандке у Србији", али без публике, те је дебата могла да се прати онлајн у директном преносу путем друствених мрежа.
Култура / Књига Ђорђу Ивковићу Бранкова награда ДКВ
Добитник 60. Бранкове награде Друштва књижевника Војводине, за најбољу збирку поезију младог песника, је Ђорђе Ивковић из Београда за књигу: „Вишње Трешње“ (Трећи трг, Београд)
Култура / Књига Добитница Нобелове награде за књижевност Луиз Глик
СТОКХОЛМ: Америчка песникиња Луиз Глик добитница је Нобелове награде за књижевност за 2020. годину, саопштила је данас Шведска академија.
Култура / Књига Чекајући новог Нобела за књижевност
Шведска краљевска академија саопштиће у четвртак у 13 часова ко ће ове године добити Нобелову награду за књижевност, најутицајније интернационално књижевно признање.
Култура / Књига 55 година од настанка „Мостарских киша“
Поводом 55 година настанка и објављивања „Мостарских киша” Пера Зупца, глумци, песници и новинари, рођени Мостарци или су у Мостару у неком периоду живели и радили а данас су на различитим адресама широм света, окупили су се у једном видеу и говорили стихове ове легендарне љубавне поеме.
Култура / Књига Ђорђо Сладоје уредник Летописа Матице српске
Летопис Матице српске, настарији књижевни часопис који од 1824. до наших дана континуирано излази и сматра се једном од најдужих тековина српске културе, добио је ново уредништво које почиње свој мандат од почетка следеће године.
Култура / Књига Лагуна и Делфи отварају свој Сајам књига од 15. октобра
БЕОГРАД: Издавачка кућа Лагуна из Београда са својим ланцем књижара Делфи имаће свој Сајам књига од 15. октобра до 1. новембра по целој Србији на свим продајним местима, али и путем интернета, саопштили су из Лагуне.
Култура / Књига Поводом 55 година Мостарских киша познати Мостарци рецитују
МОСТАР: Поводом 55 година настанка и објављивања "Мостарских киша" Пера Зупца, мостарски глумци на различитим адресама широм света, и не само глумци, окупили су се у једном видеу и говорили стихове ове легендарне љубавне поеме.
Култура / Књига Гутенбергова Библија данас вреди 35 милиона долара?
Гутенбергова Библија, позната и као Библија у 42 реда, ушла је у Гинисову књигу рекорда као најстарија машином штампана књига на свету, чији су први примерци, поједини верују, одштампани 1454-1455. године, пише ЦДМ: Други, ипак, сматрају да је први пут одштампана 1452. године.
Култура / Књига СТРИП КОРТО МАЛТЕЗЕ Неодољива тајанствена Венеција
Лик Капетана Корта Малтезеа први пут се у нашем Универзуму појављује 1967. у стрипу “Балада о сланом мору” (у црно-белој верзији, на страницама италијанског стрип магазина “Наредник Кирк”, а у У Југославију је стигао преко београдског часописа „Пегаз“
Култура / Књига ЖИВОТ У ИЗМАГЛИЦИ ТРАЈАЊА Географ који мапира писце
Критичари и есејисти су душевни путописци књига загледани у Вавилонску кулу написаних свезака.
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести