Дигитална форензика открива криминалце и убице

У Београду је прошле недеље, први пут у Србији, пред стручњацима форензике, одржана презенатација тродимензионалне реконструције кривичног дела, на примеру случаја који је

својевремено привукао велику пажњу јавности.

По речима организатора тог догађаја, првог човека Центра за форензичка истраживања, Новосађанина Ненада Шипке, за премијерни приказ примене ласерске технологије и форензике 3-Д (три де реконструције) на презетнацији намерно је узето дело у којем се спомиње јавна личност и дуго спомињана мистерија око поседовања пиштоља, и то кад је једна особа изгубила живот.

– Хтели смо постојећим алатом да докажемо да можемо приближно казати како се кривично дело десило – навео је Шипка. – По нашим сазнањима, у државама у окружењу до сада једино један вештак за балистичку и форензичку 3-Д реконсртрукцију из Хрватске користи ту технологију. Наш млади сарадник у тој области, дипломирани инжењер геодезије, суграђанин Данило Бјелица је први у Србији након обуке добио сертификат угледне америчке фирме за употребу тог компјутерског програма, софтвера, за употребу 3-Д реконструкције догађаја. Интересовање новосадског Центра за форензичко истраживање за ласерску технологију, односнио три де реконструкцију заправо је почело његовим ангажовањем, након што је указао на могућност примене нових алата у форензици.

По речима Шипке, његова фирма је око годину дана истраживала светска достигнућа у тој области, а дошли су до закључка да је најсврсиходнија сарадња с фирмом „Фаро“ и њеним овлашећеним дистрибутером из Београда, са седиштем у Швајцарској „Тексимп“.

– Реконструкција догађаја у софтверском 3-Д окружењу, то јест у три димензије, омогућавва прегледање лица места, односно визуализацију, на основу скице локације, материјалних трагова, записника о обдукцији, изјава сведока и других докумената, сачињених приликлом увиђаја након кривичног дела. То је алат који сваком вешатку балистичару омогућава врло једноставан и лаган рад – каже Ненад Шипка. 

Данило Бјелица објашњава да се анимација кривичног дела може урадити и проверити и на основу изјава самих учесника у догађају.                

– На пример, ми смо на поменутој презентацији урадили хипотетичку анимацију у Монте Карлу – навео је Бјелица. – Ради се о класичном сачекивању возила док је у покрету и убиству особа у њему. Ту локацију смо изабрали због идеалне „гугл мапе“, а сачекауша је класична.

Ненад Шипка је најавио да ће презентација тог моћног софтвера ускоро бити поновљена у Београду, али и крајем месеца у Бањалуци, на конференцији Интернационалне асоцијације криминалиста.

М. Вујачић

Фото: С. Шушњевић

 

EUR/RSD 118.1750
Најновије вести