Група адвоката протестује испред суда у Новом Саду због хапшења колеге

НОВИ САД: Испред Основног суда у Новом Саду група адвоката из Адвокатске коморе Београда придружила се вечерас колегама из Адвокатске коморе Војводине који протестују због притварања београдског адвоката Чедомира Кокановића.
sud novi sad NST
Фото: Дневник (Архива, Никола Стојановић)

Кокановић је јутрос лишен слободе у Новом Саду пошто му је новосадски суд одредио притвор у децембру прошле године јер се није одазивао позивима за суђење по приватној тужби за кривично дело увреда, а коју је против њега поднео председник АКВ Владимир Бељански.

 Према речима адвоката који протестују, реч је о кршењу низа законских процедура, а посебно напомињу да се никад није  догодило да суд одреди притвор у предмету по приватној кривичној тужби.

Адвокат Александар Петровић је за Тан‌југ рекао да седвадесетак адвоката налази испред суда и да траже састанак са дежурним судијом, који према речима стражара није у суду. 

Од дежурног судије траже да хитно одлучи о притвору, јер је, како тврди Петровић, приликом хапшења дошло до кршења процедура. 

“Нису смели да притворе адвоката, а да о томе не обавесте Адвокатску комору Београда чији је Кокановић члан", рекао је Петровић и додао да је реч о лишавању слободе мимо закона. 

Такође је најавио да ће представници АКБ сутра доћи на протест након хитног састанака који је заказан поводом овог хапшења.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести