Истрага под лупом кривичара: Нико крив ослобођен ни невин осуђен

После десет година од примене важећег  Законика о кривичном поступку  (ЗКП)  пракса је показала неопходност измена овог правног акта.
е
Фото: Dnevnik.rs

Уочени су бројни недостаци  који би требало да буду  значајан путоказ  за даљи развој кривичног процесног законодавства Србије. Једно од најважнијих питања ове реформе је истрага, као прва фаза општег кривичног поступка од чијих резултата зависи ток поступка, а у крајњој линији и његов исход . Осим тога, процес реформе и развоја кривичног процесног законодавства мора ићи и у правцу усаглашавања са релевантним директивама и одлукама ЕУ. Ово је део ставова који су изнети  данас на редовном  саветовању кривичара на Златибору у оквиру расправе о поједностављеним формама поступања и другим кривичноправним инструментима реакције на криминалитет и Закону о кривичном поступку из 2011.

 - С обзиром на то да се окривљеном лицу у кривичном поступку мора омогућити да остварује своју главну процесну функцију – функцију одбране и то од самог почетка кривичног поступка, неприхватљиво је да се истрага може водити и против непознатог учиниоца кривичног дела које се гони по службеној дужности. Тиме се доводи у питање не само право на одбрану, већ и правна сигурност. Осим тога, истрага која се води против непознатог учиниоца је у супротности са одредбом члана 14 става Кривичног законика Републике Србије, из којег произлази да нема кривичног дела без кривице, а питање кривице може се посматрати само у контексту конкретног, а не неког непознатог лица, рекла је проф. Др Татјана Бугарски редовни професор Правног факултета у Новом Саду.

Судија Вишег суда у Београду Јелена Шкулић истакла је да се припремно рочиште као фаза кривичног поступка која претходи главном  претресу, у пракси користи и као могућност за одуговлачење поступка, јер може да траје  месецима.

- Најадекватније би било да се пирпремно рочиште потпуно укине или да остане само као факултативна могућност о којој ће одлучивати судија у конкретном предмету. Осим тога, потпуно је нејасно из ког разлога је законодавац искључио јавност на припремном рочишту, рекла је судија Јелена. Шкулић.

Адвокат Југослав Тинтор подсетио је на циљ кривичног поступка - да нико невин не буде осуђен, али је додао да се у пракси често размишља другачије  -  да нико крив не буде ослобођен.. Он такође сматра да припремно рочиште можда треба заменити рочиштем за преиспитивање оптужнице као што је решење које има Црна Гора. Говорио је и о такозваним контаминираним доказима и начелу "плода отровног дрвета", истичући да се овај проблем не сме решавати кроз судску праксу , већ би требало да буде разрађен у ЗКП.

Весна Савић

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести