Кокаин и „спид” потискују марихуану на нарко-тржишту

Док се и у нашој држави чека да се употреба марихуане делимично декриминализује и легализује, криминалне групе које се баве трговином наркотицима већ сада све више прелазе на препродају кокаина,

којег, по подацима из полиције, има доста на новосадским улицама.

Како нам је појаснио наш извор, више је разлога за ту „преквалификацију” нарко-група, а један од значајних је и то што се корисници марихуане све чешће одлучују да је сами произведу, односно да засаде индијску конопљу.

– Ако пратите полицијске извештаје, можете видети да се свакодневно откривају засади индијске конопље, и то у разним количинама од 10-20 биљака до неколико стотина комада – каже наш саговорник који је годинама радио на откривању нарко-мрежа у Новом Саду. – Неке од њих јесу посадиле групе које се организовано баве препродајом, али много је и појединаца. Када се саберу количине заплењене марихуане, јасно је да за тржиште у нашој држави више нема потребе за „увозом” из Албаније и с Косова, на чему су дилерске групе некада зарађивале огроман новац.

По његовим речима, управо је пад зараде на марихуани определио дилере прво да „прошире понуду” кокаином, а неки од њих су се временом и потпуно „посветили” трговини том дрогом.

– Одавно је доказан тај парадокс да у кризним временима расте потражња за скупим стварима и слична ствар се дешава и на нарко-тржишту, где је, по прикупљеним подацима, значајно порасла потрошња кокаина, али и синтетичких дрога – „спида” и „екстазија” – каже наш саговорник, који је добро упознат с тренутним стањем на новосадским улицама.

Други разлог за веће присуство кокаина је и знатно већа зарада у односу на остале врсте дроге.

– На граму кокаина могу да зараде и до 50 евра, док за толику зараду на марихуани морају да препродају десетак грама, а да би продали десетак грама, морају да обаве и десетак примопредаја, што знатно повећава ризик од тога да буду ухваћени на делу. Осим тога, значајно се разликује и клијентела јер, док марихуану углавном купују клинци, и то најчешће буквално на улици, кокаин наручују обично добростојећи купци којима се кокаин испоручује на адресе и места која су далеко од очију полиције, али и знатижељника који би то могли видети – објашњава наш саговорник. 

Да је у граду кокаин присутан у већој мери указује и неколико случајева из претходних месеци чији су актери припадници водећих кокаинских картела из Црне Горе.

– Крајем јуна у центру Новог Сада сачекушу је пуким случајем преживео Слободан Кашћелан (53), који се сматра вођом једног од которских кланова, чији сукоб већ неколико година потреса читав регион и у којем је до сада убијено десетак људи. Почетком августа у Бару је ликвидиран Божидар Томашевић (35), који је живео у Новом Саду, а чије се име такође везивало за моћну групу из Бара – наводи наш извор.

По његовим речима, само десетак дана пре него што је у Новом Саду пуцано на Слободана Кашћелана, из Дунава је испливало тело Горана Дучића (40), који је у полицијској евиденцији био заведен као један од телохранитеља Јовице Вукотића (36), вође такозваног шкаљарског клана из Котора.

– По неким подацима, они су Нови Сад одабрали као место где могу да се склоне од ривалских група које су им константно за петама, али илузорно је мислити да овде нису пренели и део послова којима се баве. Наша полиција им је, наравно, на трагу, али те групе су врло добро организоване и није лако прикупити доказе против њих иако се доста тога зна. Уосталом, они су на мети још неколико полиција широм света, с којима и наш МУП размењује податке. Када су такве екипе у питању, полиција мора да буде стрпљива и да искористи први погрешан корак да крене у акцију – каже наш саговорник.

Е. Д.

Дрога код четворице Новосађана

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду пронашли су супстанце за које сумњају да су наркотици код четири особе које се терете за кривично дело неовлашћеног држања опојних дрога. Код четворице Новосађана полиција је, на различитим локацијама у граду,  пронашла биљну материју, за коју се основано претпоставља да је марихуана, и прах, за који сумња да је кокаин.

Против свих осумњичених биће поднете кривичне пријаве, у редовном поступку, саопштава новосадска полиција.
 

EUR/RSD 117.5331
Најновије вести