Лалић: Клан Беливука планирао ликвидацију председника Србије

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас је излагањем окривљеног сведока Срђана Лалића настављено суђење криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници оптужницом терете за седам убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмицу и силовање.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Поред осталог, Лалић је рекао да су припадници Беливукове и Миљковићеве групе као највећу претњу видели председника Србије Александра Вучића, чију ликвидацију су и планирали.

Лалић је испричао суду да је од осталих припадника групе чуо да је Радоје Звицер, вођа Кавачког клана, чији је огранак чинила група Беливук-Миљковић, послао пет милиона евра како би се свргнула актуелна власт у Србији и поставила нека која би радила у корист клана.

Реагујући на Лалићево јучерашње излагање, у којем је директно оптуживао вође и припаднике групе за низ убистава са и изван оптужнице, Миљковић је на почетку данашњег суђења рекао суду да је Лалићев исказ у потпуности неистинит и научен напамет.

Тврдио је да је сведок окривљени све време гледао у под и да је саучешће породицима изјавио, иако они нису били присутни у судници.

Лалић је данашње излагање започео причајући о убиству Горана Величковића, опишивајући где је стајала машина за млевење меса и наводећи да је тада први пут видео процес уклањања тела Величковића.

Окривљени-сарадник је говорио и о детаљима ликвидације Николе Митића, јер је према сазнањима групе, наводно радио за Шкаљарски клан и пратио Беливука и Миљковића, због чега су га отели и убили.

Лалић је открио и да су припадници групе Беливука и Миљковића "држали више од два месеца" у животу Црногорца, Мила Радуловића званог Капетан, којег су намамили у једну кућу у Црној Гори, као и да су убили Адиса Спахића и Дамира Хоџића, који су тог дана дошли са Радуловићем.

Такође је испричао да су Беливук и Миљковић, док су боравили у Црној Гори, наложили припадницима групе да отму Лазара Вукићевића, кога су довели у кућу у Ритопеку, где су га "толико мучили да је он преминуо од задобијених повреда".

Даље је Лалић детаљно описао на који начин је намамљен Здравко Радојевић, који је касније такође убијен у Ритопеку.

Током излагања више пута је поменуо да је припадницима групе њихов адвокат Дејан Лазаревић, пре него што је и сам ухапшен у априлу ове године, дао једну кућу у Лисичјем потоку на коришћење.

Лалић је посведочио и да је Милан Љепоја, након што је отет, признао да је учествовао у планирању покушаја убиства Радоја Звицера у Украјини, а након што је откључао свој криптовани телефон и дао још неке информације клану, Љепоја је, према речима Лалића, убијен.

Поред убистава, Лалић је причао и о оружју, али и о трговини дрогом, па је поменуо да је лично он био у контакту са Звицером и да је са њим радио посао са дрогом.

Лалић се осврнуо и на убиство Александра Шарца у београдском ТЦ ''Ушће'' и рекао да је Миљковић учествовао у том убиству и дао инструкције Лазару Илићу, ухапшен за тај злочин, где и када треба да ликвидира Шарца.

Поменуо је да су Мила Радуловића Капетана убили људи Радоја Звицера у Истанбулу, док су, како је навео, ''неког мушкарца чији је надимак био Јока“ у Шпанији такође убили припадници Кавачког клана.

Лалић је рекао да је Милош Перуничић исто убијен по налогу овог клана у Марбељи, а извршиоци су били Немања Симић звани Симке и Душко којег је Лалић описао као изразито високог момка.

Окривљени сведок ће своје излагање наставити у четвртак, за када је најавио да ће причати о криптованој апликацији "Скај", након чега ће му питања постављати суд, тужилаштво, адвокати и окривљени припадници групе.

Лалић се нагодио са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну затвора од 18 година прича о кривичним делима ове криминалне групе.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести