Лалић открио детаље о убиствима Беливукове групе

У Специјалном суду у Београду данас је на суђењу припадницима организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића исказ почео да износи први окривљени сарадник Срђан Лалић, који се нагодио са Тужилаштвом за организовани криминал да за много блажу казну прича о кривичним делима које је та група починила.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Лалић је на почетку суђења упутио извињење породицама убијених, након чега је рекао да је ова криминална група била уз Кавачки клан.

Изнео је своја сазнања и о убиствима за која се ова група терети оптужницом тужилаштва за организовани криминал, али и о убиствима која се у оптужници не помињу.

Најпре је причао о убиству Валстимира Милошевића, познатом као убиство на шинама, за ста су Беливук и Миљковић ослобођени услед недостатка доказа, тврдећи да су од њега вође групе тражиле да постави камере и уређаје за праћење у Милошевићев ауто.

Следеће убиство које је Лалић поменуо је убоство Горана Михајловића 2020. године, кога су припадници групе прво отровали цијанидом и затим његово тело спалили.

Лалић је навео да је видео фотографије Михајловића на којој се види како му пена излази из уста, али и слику његовог спаљеног тела.

Он је рекао да је Љубомира Марковига Кићу убио Љубомир Лаиновић, по налогу Беливука и Миљковића, као и да су тада користили Лалићево возило.

Објаснио је суду да је Лаиновић заједно са још једним мушкарцем убио Стевана Стаматовића и Игора Дедовића у Атини, али да су обојица убрзо након тога ликвидирани у Северној Македонији.

Сведок окривљени је тврдио и да је видео слике убијених момака и детаљно описао позиције у којима су били на фотографијама.

Даље је испричао да је учествовао у отмици Миљковићевиг кума Мирка Којића, који је након тога убијен у кући у Ритопеку, тако што су га давили продужним каблом док му није пукао врат.

Након убиства Којића, припадници су тело раскомадали секиром, самлели и бацили у Дунав.

Лалић је причао и о кући у Ритопеку, наводећи да је Радоје Звицер учествовао у њеној куповини, као и да су ту кућу припадници клана звали "кланица".

Александар Глигоријевић је, према речима Лалића, следећи убијен. Њега су у Ритопек намамили припадници групе, браћа Марко и Милош Будимир причом о куповини велике количине марихуане на одложено плаћање, јер су Миљковић и Беливук дошли до закљцуцка да је Глигоријевић издајник, испричао је Лалић.

Он је нагласио да је након убиства Глигоријевића први пут био у кући у Ритопеку, када је помогао припадницима да у џаковима остатке Глигоријевићевог тела пренесу до Дунава где су их касније просули.

Међутим, како је рекао, он је прегледао криптовани телефон "Скај" који је Глигоријевић користио, и није нашао никакав доказ да је он издајник како су то причали Миљковић и Беливук.

Лалић је додао да је, када је то јавио вођама групе, већ "било касно", јер нису могли да Глигоријевића пусте након што је био у "кланици".

Срђан Лалић, окривљени-сарадник у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, објаснио је на који начин је отет и убијен Горан Величковић у кући у Ритопеку.

Величовића је, према речима Лалића, намамио окривљени-сарадник Бојан Хрватин, тако што му је понудио да купи два пиштоља по повољнијој цени.

Након што су се насли, Хрватин га је одвезао до неке њиве где су их чекали остали припадници клана који су га тада отели, везали и одвезли у Ритопек.

Лалих је навео да се Величковић "врло добро и достојанствено држао" па је чак питао Миљковића како да се намести када је видео секиру, на шта му је Миљковић рекао да легне.

Вођа групе је потом снажно два пута замахнуо секиром и ударио Величковића у пределу врата и скоро му одвојио главу од тела, испричао је суду Лалић.

Након убиства, како је додао, они су одвојили Величковићеву главу и стопала од тела, а на леђима су му крвљу написали "Кораћ пичка", што су фотографисали и слали са Величковићевог телефона Филипу Кораћу и још неким људуима.

Лалић је рекао да је то био први пут да присуствује убиству и да је био изненађен.

Он ће излагање на суђењу наставити сутра.

Извињење породицама убијених због оног што ће чути

Срђан Лалић, окривљени-сарадник започео је своје излагање извињењем породицама жртава због онога што ће да чују данас.

Лалић је рекао да Вељка Беливука познаје дуги низ година, а да је Марка Миљковића упознао након убиства Александра Станковића, те да је са њима чинио разна кривична дела.

Он је почео од убиства Властимира Милошевића наводећи да су 2017. године Беливук и Миљковић тражили од њега да прати Милошевића и да постави камере и друге уређаје за праћење.

Лалић је претходно најавио да ће причати неколико сати.

Суд је одбио предлог одбране да се удаље из суднице окривљени-сарадници Бојан Хрватин и Никола Спасојевић.

Лалић износи детаље о убиствима Беливуковог клана

Срђан Лалић окривљени-сарадник открио је да су му Вељко Беливук и Марко Миљковић објаснили да су Горана Михајловића прво отровали цијанидом након чега су његово тело спалили.

Он је на почетку излагања рекао да је ова организована група била уз Кавачки клан.

Навео је да су му они показали фотографију Михајловића на којој се види како му пена излази из уста, али и слику његовог спаљеног тела.

Навео је и да је Љубомира Марковића Кићу убио Љубомир Лаиновић, по налогу Беливука и Миљковића, а да су тада користили Лалићево возило.

Такође, рекао је да су Стевана Стаматовића и Игора Дедовића у Атини ликвидирали Лаиновић и још један момак, а да су њих убрзо након тога убили у Северној Македонији припадници Кавачког кална.

Лалић је навео да је видео слике убијених момака и детаљно описао положаје у којима су се налазили.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести