Матић: Важан дан за борбу против некажњивости насиља над новинарима

БЕОГРАД: Председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић, оценио је као ванредно важну данашњу пресуду којом су због паљења куће новинара "Жиг инфо" Милана Јовановића. бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић и остали осуђени на веће казне затвора у односу на првостепену пресуду.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Ово је важан дан за борбу против некажњивости насиља над новинарима", рекао је Матић за Тан‌југ.

Према његовим речима, пресуда за паљење куће новинара МИана Јовановића је ванредно важна по неколико основа.

"Милан Јовановић је по други пут дочекао правду. Првостепена пресуда је изречена по други пут", навео је Матић и додао да је другу осуђујућу пресуду изрекао још један судија у том вишегодишњем поступку, што је доказ више о непобитним чињеницама које терете Симоновића и друге извшиоце овог гнусног кривичног дела     

Изречена је казна на укупно 17 година, од којих је Симоновић овога пута добио повећање затворске казне на пет година, подсетио је он.

Матић је оценио да је тужилац Предраг Миловановић током оба процеса показао како се брани интегритет тужилачке позиције до те мере да најављује да ће се жалити, тражећи затворску казну од осам година за Симоновића.

Навео је да је охрабрујућа најава за пресуду Апелационог суда, у случају убиства Славка Ћурувије, и  показује да напади на живот и интегритет новинара не могу проћи некажњено у Србији 2023. године

 "Још једном указује на значај солидарности новинарске и медијске заједнице, која је током 50 рочишта пратила ово суђење и мотивисала на солидарност приликом обнове Јовановићеве куће", казао је Матић.

Према његовим речима, Механизам Сталне радне групе за безбедност новинара који чине Републичко јавно тужилаштво, МУП и сва новинарска удружења, показао се и у овом случају као ефикасна подршка угроженим новинарима и медијима. 

Други основни суд на данашњем рочишту донео је другу првостепену пресуду којом је бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић осуђен на казну затвора од пет година, Владимир Михаиловић на четири године затвора, Игор Новаковић на три и по, а директни извршилац Александар Маринковић на четири и по године затвора, због паљења куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића.

Јовановићу је пре пет година запаљена кућа. 

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести