Одложена пресуда Чаби Деру, суђење се наставља 27. јула

БЕОГРАД: Виши суд у Београду одлучио је данас да не објави пресуду Чаби Деру и Алану Циглеру, због убиства Небојше Марковића на Бановом Брду 5. јануара 2019. године, већ је заказао још једно суђење за 27. јул.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Како је рекла преседница већа, судија Оливера Ђурић, претрес се одлаже ради прибављања записника о саслушању Дера које је обављено у Будимпешти 7. јануара 2020. године.

Суд жели да провери аутентичност тог исказа, па је на суђење позвао и судског тумача за мађарски језик.

Деру се суди у одсуству, јер је у притвору у Будимпешти где се против њега води поступак за два убиства 2018. године, док је Циглеру данас продужен притвор и он је након изрицања пресуде враћен у Окружни затвор у Београду.

Дер и Циглер су оптужени за кривично дело тешко убиство на подмукао начин, јер су као саизвршиоци убили Марковића.

Тужилаштво је у завршеној речи тражило 40 година затвора за Дера, а за Циглера казну од 30 до 40 година затвора.

Дер је признао убиство у изјави истражним органима приликом саслушања у мађарском притвору, док је Циглер делимично признао, односно потврдио је да га је он возио колима на Баново брдо, али је оспоравао да је знао да ће Дер убити Марковића.

Адвокати оптужених су прошле седмице у завршним речима оспорили правну квалификацију кривичног дела, тврдећи да је реч о обичном убиству за које је запрећена казна затвора до 15 година, а не тешком убиству, за које је у време извршења убиства била запрећена казна до 40 година затвора.

Деров бранилац који му је постављен по службеној дужности покушао је суду да преда Дерову завршну реч у писаној форми али је суд није прихватио, јер се њему суди у одсуству. Један лист је објавио ову Дерову изјаву у којој је навео да је Марковића убио како би предупредио своје убиство.

Наводно је сазнао да је Марковић био задужен да преда новац плаћеном убици за његову ликвидацију, која је већ била покушана у Будимпешти.

Циглер, који тврди да га је Дер довео у заблуду тражећи од њега само превоз до Суботице, да би онда променио план, па тражио да га вози и до Бановог брда, где је извршио убиство и увукао њега (Циглера) у тешко кривично дело, у завршној речи се поново извинио породици убијеног.

Он је додао да би волео да може да некад то уради и лично им се извнини, и заклео се поново пред судом да није знао да Дер планира убиство.

Због убиства Мађарског бизнисмена, као и још једног убиства у Амстердаму, Дер је у Будимпешти првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор.

Циглер се налази у притвору у Београду, а тужилаштво је тражило да му се притвор продужи.

Дер је након бекства из Србије ухапшен по потерници у Прагу почетком марта 2019. године, одакле је изручен Мађарској.

Дер и Циглер се терете за кривична дела тешко убиство у саизвршилаштву и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Дер је пре непуне три године изашао из затвора где је робијао због убиства криминалца Бранислава Јелачића 2004. године.

Ухапшен је у Прагу 1. марта, а поред Србије која га тражи због овог убиства, његово изручење су тражиле и Шпанија и Холандија и Мађарска којој је изручен 18. јула 2019. године.

Терети се за убиства у поменутим државама које су тражиле његово изручење.

Циглер је ухапшен у Суботици недуго после убиства Марковића, а сумња се да је он возио аутомобил "пунто" којим се Дер довезао и побегао са места злочина.

И он је у октобру 2018. године изашао са вишегодишње робије и три месеца касније се опет нашао иза решетака.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести