Шешељ без пасоша, повратак обавезан

Хашки трибунал обелоданио је поверљиви анекс о условима пуштања на привремену слободу Војислава Шешеља, којим се оптуженик обавезује да се појави пред судским већем када то од њега буде затражило.

По анексу о условима пуштања на слободу, Војислав Шешељ је обавезан да по доласку у Србију преда пасош њеним властима, да нема контакте са жртвама и сведоцима у процесу који се води против њега и да не утиче на њих на било који начин, као и да ни на који начин не опструише процедуру или ток правде.

Претресно веће са судијом Жан-Клодом Антоанетијем на челу, који је потписао јучерашњу одлуку о укидању поверљивости анекса од 6. новембра, у истом документу позвало је Србију да не издаје нови пасош оптуженом без сагласности претресног већа.

У документу се још наводе и захтеви Холандији да спроведе оптуженог до амстердамског аеродрома Шипол, или неког другог аеродрома на дан пуштања на слободу, и да га по његовом повратку у Холандију, када то одреди Суд, задржи и спроведе у притворску јединицу. Претресно веће је упутило и захтев транзитним земљама да, уколико је неопходно, обезбеде сигурност оптуженом на транзитном аеродрому и да га ухапсе уколико покуша да побегне док буде чекао на повратак у притворску јединицу.

Захтев је био упућен и Секретаријату Хашког трибунала у погледу мера које треба да спроведе до поласка оптуженог на аеродром.

Ц. Х.
 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести