Вулин: Вучић тражи од нас да општи криминал који погађа обичног човека буде искорењен

Министар унутрашњих послова Александар Вулин позвао је данас грађане да пријаве свако кривично дело и истакао да ништа није довољно мало да полиција не би реаговала и заштитила сваког свог суграђанина.
vulin
Фото: MUP

„Председник Републике Србије Александар Вучић инсистира на томе да обичан човек буде заштићен и полиција неће дозволити да деца страхују да ли ће им неко скинути патике када иду у школу, да људи буду оџепарени у градском превозу, да нарко-дилери продају наркотике у дворишту школе“, истакао је Вулин за РТС.

„Пријавите нам сваки случај. Не може полиција да покрије сваки центиметар Републике Србије. Имате своју полицију и ми ћемо учинити све да Србија буде безбедна. Неко вас је оџепарио, бахато се понаша, рекетирао вас, уцењивао, пријавите. Ништа није довољно мало да ваша полиција на то не би реаговала“, поручио је министар Вулин. 

Према његовим речима, приликом ступања на дужност министра полиције, председник Вучић му је рекао да се бори против организованог криминала, нарко-кланова, али да никада не заборави да се живот одвија на улици, у школи, тржном центру, јавном превозу.

Министар Вулин је закључио да полиција то и ради, бори се да заштити сваког човека и очува сигурност и безбедност Србије.

У обрачуну са криминалом неће се стати само на Дарку Елезу

Александар Вулин изјавио је да је осумњичени Дарко Елез ухапшен у београдском насељу Батајница по наредби Вишег суда у Београду и да је за грађане Републике Србије и Републике Српске јако добра вест да он више није на слободи.

„У Србији нема заштићених. Председник Александар Вучић је рекао објављен је рат мафији и свако ко мисли да председник Вучић говори олако или да то каже из неких политичких разлога много греши. У обрачуну са криминалом неће се стати само на Дарку Елезу“, поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, Елез је човек који је осумњичен за најтежа кривична дела убиства, рекет, изнуде, наркотрафикинг и који је сарађивао са припадницима кавачког криминалног клана.

„Бројна кривична дела која су припадници кавачког клана чинили у Србији рађена су уз сагласност и активну помоћ Дарка Елеза и у питању су најтежа кривична дела убиства, диловање дроге, рекет“, рекао је министар Вулин указавши да криминалци јако добро сарађују и да за њих границе између држава не представљају препреку. 

Министар је објаснио да је српска полиција дужи временски период пратила Елезово кретање и да га је одмах по добијању наредбе Вишег суда у Београду ухапсила.

На питање да прокоментарише наводе у медијима да је Елез имао заштиту у Министарству унутрашњих послова, Вулин је навео да је то тешко рећи, да је Елез дуго био на територији Републике Србије, али да је за његово хапшење био неопходан захтев Босне и Херцеговине, јер је држављанин обе земље.

„Добили смо захтев за његово хапшење од Босне и Херцеговине. То нам је много олакшало посао, јер су то кривична дела која су се већ десила, знамо како и на који начин“, објаснио је министар Вулин. 

Министар Вулин је подсетио да је за нешто више од месец дана колико је на челу ресора Министарства унутрашњих послова полиција осим Елеза, ухапсила озбиљну криминалну групу „Пинк пантер“, која је осумњичена за крађу сатова у вредности од четири милиона евра, већи број нарко-дилера, запленила више од 800 килограма различитих наркотика.

Нови Пазар, као и сви градови у Србији, мора да буде безбедан

Александар Вулин изјавио је, гостујући на РТС-у, да је свим полицијским управама у Србији упутио наређење да сваки полицајац који одржава било какве контакте са криминалним групама то пријави надлежним старешинама.

„Уколико то не учини, на њега ће бити примењене озбиљне санкције и ако то сакрије, то значи да не ради оперативни посао, да се не бави прикупљањем информација“, објаснио је министар Вулин за РТС, подсетивши да су у Новом Пазару суспендована два полицијска инспектора који су комуницирали са припадницима криминалних структура.

Говорећи о ситуацији у Новом Пазару, министар Вулин је истакао да тај град, као и сваки други град у Србији, мора да буде безбедан.

„Нећу да се ничије дете плаши да изађе на улицу зато што неки пуцају једни по другима, свађају се око паркинга или баве нарко-пословима. Јуче смо одузели пет аутомобила разним нарко-клановима, неколико пиштоља, наркотике“, истакао је министар Вулин.

Говорећи о кадровским применама у Министарству унутрашњих послова, Вулин је указао да се тим стално формира и да то није никаква чистка.

„Сваки министар доводи људе са којима мисли да може да ради боље и у које има поверења. Не зато што мисли да су они пре њега лоше радили, већ је природно да доводи људе за које мисли да ће боље радити“, навео је министар Вулин, истакавши да су новопостављени начелници, као што су шеф Управе криминалистичке полиције Богдан Пушић и начелник београдске полиције Веселин Милић, људи у које има поверења и који су већ остварили резултате и ствари померили на боље. 

Посао министра полиције, како је истакао, није да хапси, већ да постави људе, професионалце који ће тај посао да раде.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести