Заплењено више од тоне сканка вредног четири милиона евра

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је претпрошле ноћи заплењено више од тоне наркотика сканка. Стефановић је новинарима рекао је да је реч о

рекордној заплени, не само у Србији већ и у региону.

– Озбиљним и напорним радом људи из Управе криминалистичке полиције у рејону између Новог Сада и Бачке Паланке заробљена је та криминална група која је превозила толику количину наркотика – рекао је Стефановић.

Казао је да је након тога у шупљинама возила и одређеним хангарима пронађено више од хиљаду килограма модификоване марихуане.

– То је једна од највећих заплена свих времена, а свакако у региону највећа појединачна заплена дроге. То показује да је Србија спремна да буде ослонац читавом региону у борби протв нарко-трафикинга – истакао је Стефановић. – Настављамо добар и успешан рад, склонили смо тону дроге с улице од наше деце и тиме показали озбиљну посвећеност у борби против те врсте криминала.

Захваливши припадницима Управе криминалистичке полиције – Службе за дроге на озбиљном раду, Стефановић је рекао да је створена нова генерација професионалаца, озбиљно обучених, опремљених, вољних и снажно мотивисаних да се боре против нарко-криминала и свих криминалних кланова који се баве дистрибуцијом дроге у нашј земљи, региону и шире.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије запленили су 1.096 килограма „сканка”, чија се вредност процењује на око четири милиона евра, и ухапсили шест особа због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело удруживања ради вршења кривичних дела и неовлашћене производња и стављања у промет опојних дрога.

Дрога је пронађена у посебно израђеним бункерима, приликом претреса цистерне која је била у једном магацинском простору у Обровцу, недалеко од Бачке Паланке, где је ради даљег транспорта требало да буде претоварена у друго теретно моторно возило. Ухапшени су Д. Г. (49), који се сумњичи да је организатор криминалне групе, Д. П. (37), Д. И. (49), П. И. (26) и С. И. (41) из Београда, као и В. К. (35) из Новог Пазара.

Постоје основи сумње да је Д. Г. организовао криминалну групу која се у дужем периоду бавила набавком веће количине „сканка” с Косова и Метохије ради даље дистрибуције на територији централне Србије и земаља Европске уније и његовим транспортом и продајом.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, у законском року, бити приведени надлежном тужилаштву.

Поводом хапшења организоване криминалне групе од које је заплењена 1,1 тоне марихуане вредне четири до пет милиона евра, Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да ће бити обављено још претреса на више локација у Србији. Након тога ће, како наводи Тужилаштво, осумњичени бити саслушани и предати судији за претходни поступак уз предлог за одређивање притвора.

У саопштењу Тужилаштва се наводи да су припадници те групе на Косову и Метохији у цистерне утоварали велике количине марихуане у посебно уграђена тајна спремишта ради транспорта и продаје у земљама Западне Европе.

С. Х. Д.

Фото: МУП Србије

EUR/RSD 118.4356
Најновије вести