Александра Јанковић–Јаконић: Брига за леп осмех

Леп осмех подразумева не само здраве зубе, него и здраве десни, али је леп осмех са свим тим атрибутима и одраз здравља, јер не можемо бити потпуно здрави с кварним зубим или ако имамо упале у устима.
Слободан Шушњевић/Александра Јанковић–Јаконић
Фото: Слободан Шушњевић/Александра Јанковић–Јаконић

Како леп осмех може да поквари хронична болест десни причамо са стоматологом, специјалистом пародонтопатије и оралне медицине др Александром Јанковић–Јаконић из Новог Сада.

– Рад на општој стоматологији је био драгоцено искуство и добра основа за мене, али ме је ова област привукла, јер је била нова, а већина стоматолога се бавила или лечењем зуба или протетиком. На овом пољу стоматологија је свој процват почела да доживљава тек после 2000. године, јер тада све почиње да нам буде доступно. Све што се ради у белом свету – све може да се примењује и код нас. То значи да су овдашњи стоматолози у току са свим светским збивањима и знањима.

Каква је болест пародонтопатија и који су први симптоми?

– Болест је јако подмукла, прође доста година док се не појаве њени симптоми, а већ је узнапредовала, па је тада и дуготрајније лечење. Млађе пацијенте доведе задах из уста, а старије вишедневно крварење десни. Понекад симптом може да буде и осећај страног тела између зуба. Но, најчешће, пацијенти дођу тек када зуби почну да се љуљају... Осим ове форме пародонтопатије, која има спор ток и напада одрасле, постоји и она која се појављује код деце и младих, врло агресивна и често се деси да остану без сталних зуба у врло кратком временском року. Напоменула бих да када нема зуба – страда дигестивни тракт, јер варење хране почиње у устима. Затим може бити и психолошки проблем, људи покривају уста када говоре или када се смеју, мушкарци пуштају бркове...

Фото: Слободан Шушњевић/Александра Јанковић–Јаконић

Да ли пародонтопатија спада у наследне болести?

– Наслеђује се склоност ка болести и зато волим да погледам зубе деце својих пацијената, да их едукујем на време и да делујемо превентивно. Саму болест изазива бактерија коју ми редовно имамо у устима и она напада десни – наш потпорни апарат. Важно је истаћи да то није бактерија која изазива каријес, ова бактерија не напада зубе. Пародонтопатија је болест здравих зуба! Бактерија је веома упорна и јако агресивна – то је одлика ових бактерија које живе без кисеоника.

Како настаје болест?

– Запаљење десни узрокују микроорганизми из денталног плака, тј. из биофилма који се ствара на на зубима непосредно уз десни, као и између зуба, односно на местима која нису изложена „самочишћењу“, тј. трењу храном.


Неправилно положени зуби

– Пародонтопатији може да погодује неправилан положај зуба. Неправилно положени зуби у вилици су често изложени већем притиску, што може да допринесе разарању зубног ткива. Један од узрока може да буде жвакање само с једне стране вилице или неправилан положај зуба у вилици. Природно је да сваки зуб има своје место, односно чашицу у којој је положен, када је гужва међу зубима, онда се дешава да зуби деле тај простор и ту има мање коштане потпоре и дешава се да у старијем урасту ту настаје проблем, јер зуби почну да се клате. Неправилно положени зуби у вилици не смо што се чешће кваре, него су и често су изложени већем притиску, што може да допринесе разарању зубног ткива, па самим тим и погодује пародонтопатији. Зато је важно код ових проблема да се делује још млађем узрасту, да деца носе протезице које ће исправљати зубе не само зато што ће имати леп осмех него што ће ти зуби уз правилну негу бити и здравији и дуготрајнији – објаснила нам је др Александра Јанковић – Јаконић.


Да ли зубни каменац такође може погодовати пародонтопатији?

– Зубни каменац је минерализовани дентални плак на круницама зуба непосредно уз десни и испод њих. Изазива њихово запаљење, механички их притиска и доводи до поремећаја крвотока на деснима. То је сам почетак пародонтопатије.  

Које су то лоше навике које могу довести до ове болести?

– Поред зубног плака настанку болести доприносе пушење, лоша исхрана и престанак жвакања чврсте хране.

Да ли постоје још неки узроци који могу довести до пародонтопатије?

– Хормонски дисбаланс, обољење штитне жлезде, дијабетес, затим пубертет, трудноћа, менопауза и слаб потпорни апарат зуба. Неправилан положај зуба, као и постојање зубних надоканада (крунице, пломбе, протезе) у усној шупљини омогућавају накупљање денталног плака и немогућност доброг чишћења.

Како се лечи?

– Лечење пародонтопатије је процес који тражи сарадњу пацијената. Почиње правилном обуком оралне хигијене, смиривањем упалних процеса, а потом се одстрањују пародонтални џепови ласерским и хируршким путем. Одржавање постигнутих резултата захтева свакодневну негу усне дупље и редовне контроле.

Шта се дешава ако се не лечи?

– Повлаче се десни и кости. Лабаве и испадају зуби. Џепови који се стварају у деснима могу бити упална жаришта која могу деловати на обољења срца, опадање косе, кожне промене... Код трудница могу да изазову и превремени порођај!

Да ли пародонтопатија може да се сасвим излечи?

– Лечењем се успоравају последице и пропадање ткива. Истакла бих да ако се с лечењем почне на време, пацијент ће успети да сачува све своје зубе. Моје искуство је да је код неких пацијената потребно после 10 до 15 година урадити реоперацију уз додавање коштаних замена, али на срећу, не на свим, него само на појединим зубима.

Шта би требало радити да не дође до болести?

– Превентивом треба да се бавимо већ од школског доба. Тада је децу најважније научити како да правилно перу зубе и како да користе додатна средства као што су међузубне четкице којима се чисти простор између зуба. Учимо их које су добре четкице за зубе – оне које имају већи број влакана и које нису тврде да не би уништавале десни, него да их масирају приликом прања зуба. Ако четкице не оперу зубе добро и измасирају десни, џабе специјалне пасте или водице за испирање уста. Сматрам да пацијенте треба едуковати сваки пут када уђу у ординацију. Леп осмех захтева знање и негу!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести