Иларион изабран за епископа новобрдског и викара патријарха

БЕОГРАД: На литургији у Храму Светог Саве на Врачару, коју је служио патријарх Порфирије, у чин епископа новобрдског и викара патријарха српског изабран је данас архимандрит Иларион.
1
Фото: Youtube Printscreen

Патријарху Порфирију су саслуживали архиепископи, међу којима и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован, митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи Српске православне цркве, саопштено је из Српске православне цркве.

Уручујући епископу Илариону жезал - симбол архијерејске службе, постојаног ношења крста, усрдне бриге за народ Божји и ревности за правду Господњу, Порфирије је поручио да избор неког за епископа не личи на било коју врсту избора коју људи врше појединачно или као заједница јер је то избор дат од Бога који је истина, правда и љубав и не може бити погрешан.

"То не значи да је сам подвиг и труд епископа нешто што иде по аутоматизму и да нису могуће и људске погрешке и људски промашаји. Међутим, када је реч о избору - ту нема грешке, а када је реч о подвигу - њему је неопходна и наша слобода, наш труд и напор. Ако тога има, онда та почетна исправна одлука бива, опростите на изразу, пун погодак и на крају подвиг", казао је патријарх.

Наводећи да је Црква заједница окупљена око епископа, патријарх истиче да то није зато што је епископ диван човек, што је бољи од других, што је безгрешан, него због тога што је епископ икона Христова, што је он на месту и по обличју Христовом.

Патријарх указује на то да је епископ као неко ко је на Христовом месту позван да се поистовети са сваким човеком ради његовог спасења и додаје да да би се епископ поистоветио са сваким човеком, он мора најпре да се поистовети са Христом.

"Најпре епископ мора да се поистовети са Христом да би могао да се поистовети са сваким човеком, са крстом сваког човека, са муком, страдањем, недоумицом, али и радошћу, јер када је поистовећен са крстом Христовим онда је поистовећење са верним народом који му је поверен поистовећење са крстом који је васкрсење. Зато је важно да епископ говори читавим својим бићем Христову реч", казао је Порфирије.

Обраћајући се епископу Илариону, патријарх је казао да је показао да зна да се поистовети са Христом и са ближњим и додао да је више од половине свог живота провео на Косову, распетом, страдалном, али и месту васкрсења, васкрсавања, месту победе, победе истине Христове и љубави Његове.

"Показали сте да можете до крајњих могућих граница своју слободу да подредите слободи која је у Христу кроз послушање у нашим животима реализована. Послушање које сте имали у Цркви поистоветили сте се са сваким човеком са којим сте долазили у сусрет; најпре са нашим народом, многострадалним и православним, али и са другим људима, и са Албанцима. Имали сте места у својој души и у свом срцу да свима сведочите Христа распетог и васкрслог, знајући да је у поистовећењу са Христом поистовећење са спасењем сваког човека", рекао је Порфирије.

Владика Иларион захвалио је свима на данашњем избору и у својој беседи нагласио да је нарочито Богу благодаран на томе што је могао као свештеномонах верни народ да упознаје и да се са њим сроди кроз песму и муку, кроз здравице и опела, кроз болести и исцељења, кроз падове и исповести, кроз молитве и заједничку чашу.

"Идем, браћо и сестре, на пут за мене нов и, у извесној мери, непознат. Молим се истрајно да се и на мени оствари тајна коју сведочи Свети Игњатије Богоносац следећим речима: ''Tamo где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа, као што тамо где је Исус Христос, тамо је и саборна Црква''; да служећи градим, благодаћу Духа Светог, заједницу оних који се спасавају. Служећи Светом олтару Христовом надам се да ћу и више него до сада из њега да примам утеху којом ћу моћи да тешим народ Божји и да му сведочим да од почетка све беше добро веома, а да ће, уз помоћ Христа Васкрслога, бити још и боље", навео је владика Иларион.

Поред многобројних верника, светој литургији су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар здравља Даница Грујић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, преставници цркава и верских заједница, драмски уметници Воја Брајовић, Тања Бошковић, Милица Михајловић, Ненад Јездић и Бранислав Зеремски, многобројни посланици културног и јавног живота престонице.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести