Истраживање: Раст поверења грађана у институције

БЕОГРАД: Поверење грађана Србије у институције значајно је порасло у односу на 2011. години, а највише се верује Војсци, цркви, полицији, катастру и Народној банци, саопштила је агенција за истраживање "Deep dive".
institucije
Фото: Dnevnik.rs/B. Lucic

Како се наводи, Студија задовољства корисника услуга, као део Пројекта о управљању непокретностима (пројекат РЕМП), који Републички геодетски завод спроводи уз финансирање Светске банке, показала је да 57 одсто грађана највише верује Војци Србије, што је велики пораст у односу на 37 одсто 2011. године.

Цркви верује 54 одсто, пет процентних поена више него пре пет година, Републичком геодетском заводу 46 одсто, што је пораст од 13 поена. 

Истраживање је спроведено крајем 2016. године и почетком 2017. године, на национално репрезентативном узорку од 1.500 грађана Републике Србије, састављеног од 60 одсто градског и 40 одсто сеоског становништва из шест региона - Војводина (27 одсто), Београд (22), Западна Србија (13), Источна Србија (9 одсто) и Јужна Србија (13).

Квалитативни део истраживања спроведен је у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару, а истраживањем су обухваћене и неке од осетљивих група у популацији Србије, и то особе са инвалидитетом те припадници двеју најбројнијих националних мањина у Србији - ромске и мађарске.

EUR/RSD 118.2327
Најновије вести