Јоксимовић: Жене велики потенцијал за развој Србије

БЕОГРАД: Кључни кораци ка родној равноправности назив је новог трогодишњег пројеката ЕУ, који је почео на Међународни дан жена, а у циљу даљег оснаживања положаја жена у Србији.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Пројекат финансира ЕУ са два милиона евра бесповратне помоћи, а обележавању почетка пројеката у Југословенској кинотеци присуствовали су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, државни секретар у Министарству грађевинарства Миодраг Поледица и заменица регионалне директорке UN Women Сабрин Фрејзер, док се министарка грађевинарства Зорана Михајловић обратила видео поруком.

Јоксимовић се поводом Међународног дана жена осврнула на често постављано питање у Србији о томе да ли је овај празник још актуелан и да ли га треба обележавати.

Мислим да је овај празник и данас важно обележавати зато што права жена свуда у свету још нису до краја остварена - ни политичка, ни социјална, ни економска. У том смислу 8. март задржава значај широм света, сматра Јоксимовић.

Каже да у Србији жене представљају велики потенцијал за укупан развој, а пре свега економски.

Иако су жене већина у укупној популацији, оне су заправо мањина на тржисту рада. То је неодрживо и не води економском развоју. Морамо да унапредимо родну равноправност у смислу друштва једнаких шанси, што је једна значајна европска вредност, рекла је Јоксимовић.

У том смислу је поменула да је Влада Србије донела два важна документа чији је циљ оснаживање положаја жена у Србији, а то су Национална стратегија за родну равноправност и оснаживање жена за период од 2016-2020. и Национална стратегија за развој малих и средњих предузећа, која је важна за економско оснаживање жена.

Поред новца из буџета који смо одвојили за ове програме, ЕУ као наш највећи партнер издвојила је још два милиона евра бесповратних средстава кроз претпиступне фондове (ИПА) како за јачање институционалног оквира за родну равноправност жена, тако и за директне донације за развој женског предузетништва, менторства, посебно за жене у руралним подручјима, објаснијла је Јоксимовић.    

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Пројекат ће се спроводити у сарадњи Координационог тела родне равноправности Владе Србије и организације UN Women, те је Сабрин Фрејзер из те организације истакла да је данас у Србији покренута још једна кампања која треба да унапреди положај жена, а под називом „He for She“ (Он за њу).

Према њеним речима, циљ кампање је да у побољшање положаја жена укључи мушкарце из различитих категорија - економије, политике, спорта, јер су, каже, мушкарци и жене у овој борби партнери.

EUR/RSD 117.9464
Најновије вести