Лабрис: Кораци ка толерантнијем друштву од школских дана

НОВИ САД: Организација за ЛГБТ људска права „Лабрис” поздравила је потез Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за уџбенике којим су повукли шест средњошколских уџбеника из продаје због дискриминаторног садржаја.
biblioteka
Фото: pixabay.com

Сматрамо да кораци ка толерантнијем друштву које негује и охрабрује различитости међу нама крећу још од првих школских дана. Постојеће градиво је у великој мери поспешивало дискриминацију и социјалну дистанцу према ЛГБТ особама, и доприносило повећању вршњачког насиља на основу сексуалне оријентације и/или родног идентитета, истакла је Јелена Васиљевић, програмска координаторка у Лабрису.

Реч о уџебницима „Здравствена нега 3”, за трећи разред медицинске школе, „Интерне болести са негом 2”, за четврти разред медицинске школе, „Неуропсихијатрија” за трећи разред медицинске школе, „Дечија неуропсихијатрија са негом” за четврти разред медицинске школе, „Психологија” за други разред гимназија, „Психологија” за трећи и четврти разред трговинских, угоститељско-туристичких и школа за личне услуге.

Из Завода за уџбенике рекли су да од 6 наведених уџбеника, два немамо више у продаји. То су књиге Јована Букелића „Неуропсихијатрија” за трећи разред медицинске школе и „Дечија неуропсихијатрија с негом” за четврти разред медицинске школе. Преостала четири уџбеника налазе се у продајном каталогу јер су ови наслови привремено повучени с тржишта да би се извршиле исправке њиховог садржаја, а након тога, наслови чији садржаји буду исправљени биће поново у продаји - додаје се у саопштењу Лабриса које је на овај проблем указало још 2014. године, али надлежне институције до сада нису адекватно реаговале, изговарајући се радом на Закону о уџбеницима који је требало да уреди и правила попуњавања и контроле садржаја објављеног у уџбеницима. После жалбе Лабриса, у два уџбеника ови делови су измењени, док у преосталих шест нису све до данас.

У спорним лекцијама сексуална оријентација се сврстава у болест, социјалну девијацију или се негира у потпуности и третира се као ненормална варијација сексуалне оријентације.

У децембру прошле године поднели су сет притужби Повереништву за заштиту равноправности због дискриминаторног садржаја. Притужбе су поднете против надлежних институција које, и поред упућене опште препоруке још 2014. године, нису уклониле нити преиспитале делове уџбеника који на крајње хомофобичан начин описују ЛГБТ заједницу.


ЛГБТ међу најугроженијим у друштву

Организација истиче да ЛГБТ заједница и даље спада у најугроженије категорије нашег друштва. Насиље, говор мржње и хомофобични испади имају, према наводима Лабриса, своје корене управо у образовању, односно недостатку образовања о ЛГБТ заједници, што производи стереотипе и хомофобију.


Повереница је недавно оценила да уџбеници садрже недостатке због којих не би требало да буду у даљој употреби и препоручила Министарству просвете, науке и технолошког развоја да предузме мере којим ће се отклонити дискриминаторни садржај и онемогућити да се ови уџбеници, док се не измене, и даље користе у настави.

У Србији је истополна сексуална оријентација декриминализована 1990. године. Данас у Србији се права ЛГБТ особа штите Уставом Републике Србије, Законом о радиодифузији, Законом о јавном информисању, Законом о раду, Законом о виском образовању, Законом о забрани дискриминације, Законом о младима, Законом о здравственом осигурању и Кривичним закоником. Стратегија превенције и заштите од дискриминације као један од основних циљева наводи борбу против дискриминације која се заснивана сексуалној оријентацији. Због наглашене патријархалне матрице, уређени законски оквир у Србији у већини случајева остаје непрепознат, а насиље и дискриминација према LGBTTIQ популацији сматрају се нормалним и уобичајеним.

Е. Д.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести