Љубић: Не постоје студије о ефектима вакцинације на трудноћу

Став је медицинске струке да се труднице не вакцинишу против вируса корона, јер не постоје студије о ефектима вакцина на трудноћу, изјавио је данас гинеколог Александар Љубић
vakcinacija
Фото: Grad Novi Sad

БЕОГРАД: Став је медицинске струке да се труднице не вакцинишу против вируса корона, јер не постоје студије о ефектима вакцина на трудноћу, изјавио је данас гинеколог Александар Љубић и додаје да је препоручена вакцинација само ако труднице раде са ковид пацијентима или имају одређене болести.

Он је за ТВ К1 рекао да став Светске здравствене организације, који је стигао јуче, да и труднице могу да се вакцинишу, није довољно поткрепљен доказима, те да су професионална удружења по том питању конзервативнија.

"Не постоје студије о ефекту вакцинације на трудноћу. Ниједан произвођач вакцина није укључивао труднице у групу испитаника. Највећа светска удружења америчка, енглеска, европска не предлажу системску вакцинацију трудница", рекао је Љубић.

Он је додао да светска удружења препоручују само у одређеним ситуацијама да се труднице вакцинишу, а то је ако морају да раде са ковид пацијентима или уколико имају нека обољења, уколико имају трансплантиран орган, нека хематолошка обољења.

Љубић наглашава да ниједан произвођач вакцина није радио тестирања вакцина на трудницама, да је једино Модерна радила истражицвање на животињама и да нису доказани штетни ефекти на пацовима.

"Када немате податке, онда се мишљења удрузења заснивају на експертским мишљењима и претпостављањима шта ће се десити", навео је он.

Напомиње да корона у трудноћи носи веће ризике за оболевање, да је вирус опаснији у одмаклој трудноћи , те да су због тога труднице смештене у групу високоризичних.

Наглашава да је РНК нова вакцина, да није традиционална, да сазнање говори да ће "вероватно бити безбедна".

"Нису ни све класичне вакцине дозвољене у трудноћи - ММР, БЦГ, против туберкулозе", истакао је Љубић.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести