Нови Пазар: Државни универзитет није тражио студије босанског

БЕОГРАД: Ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф.др Миладин Костић негирао је да је та образовна установа поднела захтев за акредитацију студијског програма босанског језика ни комисији за каредитацију ни националном савету за висиоко образовање.
n
Фото: Youtube Printscreen

''''Немамо спремљен студијски програм за акредитацију тог језика. Вероватно је дошло до забуне пошто је и Интернационални универзитет у Новом Пазару уписан у регистар као и наш - Универзитет у Новом Пазару'''', рекао је Костић за Танјуг.

У Новом Пазару иначе постоје два универзитета, један је државни, а други је приватни Интернационални универзитет, чији је оснивач Муамер Зукорлић.

Иначе, Зукорлић је Комисији за акредитацију поднео захтев за акредитацију студијског програма босанског језика још пре две године, а Комисија је недавно одбила тај његов захтев након чега се он жалио другостепеном органу - Националном савету за високо образовање.

Одбор за стандардизацију српског језика упутио је писмо Националном савету за високо образовање у коме наглашава да не постоји посебан језик Бошњака који се лингвистички разликује од српског језика и да би прихватањем студијског програма такозваног босанског језика на универизитету била нанесена непроцењива штета српском језику и српској култури.

Одбор је упутио писмо Националном савету за високо образовање јер су, како су навели, добили информацију да је "Савет добио на акредитацију студијски програм тзв.босанског језика на Државном универзитету у Новом Пазару".

У Националном савету подсећају да установа захтев за акредитацију одређеног студијског програма шаље Комисији за акредитације и проверу квалитета у високом образовању и уколико Комисија одбије захтев, установа може да упути жалбу Савету.

Одбор за стандардизацију српског језика подсећа да и ставови значајних бошњачких лингвиста говоре у прилог томе да се српски и босански језик лингвистички не разликују.

"На основу Европске повеље о регионалним и мањинским језицима и још више на основу научних лингвистичких критерија, јасно је да се не могу као посебни студирати симболички језици, јер они представљају само различита имена истог, у овом случају српског, стандардног језика. Прихватањем овог програма Србија би била једина земља на свету где би се студирао као посебан босански језик", наведено је у писму.

Тврдећи да су имали увид у предложени програм, Одбор упозорава да је циљ студија да се легализује прекрајање научних истина и присвајање српске језичке и културне баштине.

 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести