ОД ОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У вртићима и предшколци мигранти

НОВИ САД: За децу узраста од пет и по до шест и по година, која бораве у прихватним центрима за мигранте у Србији, од ове школске године први пут почиње обавезни припремни предшколски програм, који ће похађати 33 малишана мигранта - саопштило је Министарство просвете.
Vrtić Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Систематски прегледи будућих предшколаца из мигрантских центара су у току у домовима здравља, а реализују се у сарадњи с Министарсвом здравља.

Иначе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја прошле школске године омогућило је да сва деца основношколског узраста, која су била у прихватним центрима за мигранте, похађају наставу, што је учињено и ове школске године, тако да су у школе кренула 333 школарца из мигрантских породица.

Да би укључивање у школски систем наше земље овој деци протекло што безболније донето је Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања, којим је прописано да школа за њих мора да припреми и реализује План подршке.тако су школе у обавези да припреме програм адаптације и превладавања стреса, као и програм убрзаног учења српског језика на допунским часовима.

 Тај приступ показао се веома ефикасним и омогућио да сва деца проговоре српски језик. Обавеза наставника је да планирају и прилагођавање распореда похађања наставе, дидактичког материјала, као и метода и начина рада.

У образовни систем Републике Србије сукцесивно је до сада било укључено око 1.000 деце, а наставници су оснажени кроз обуке које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализовало у прошлој школској години у сарадњи са Уницефом и невладиним сектором.

Од октобра ове године Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће са подршком школама организовањем нових обука и подршком школама које су одговориле на јавни позив за добијање гранта из средстава МАДАД 2 пројекта како би унапредили рад са децом/ученицима у тој области.  

Д. Д.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести