Пала стопа наталитета у Кини на најнижи ниво од 1978. године

ПЕКИНГ: Стопа наталитета у Кини је пала на најнижи ниво од 1978. године у тренутку када влада настоји да спречи претећу демографску кризу.
њ
Фото: Pixabay.com

Подаци које је објавио кинески национални биро за статистику показују да је 2020. године било 8,5 рођених на 1.000 становника, што је први пут у последњих неколико деценија да је та цифра пала испод 10, преноси британски лист "Гардијан".

У статистичком извештају, објављеном током викенда, наводи се да је природна стопа раста популације, узимајући у обзир број рођених и умрлих, на најнижем нивоу и да је пала на 1,45 на хиљаду становника.

Влада у Пекингу је под све већим притиском да спречи потенцијални пад становништва након више деценија интервенционистичке политике у вези са рађањем и новијих притисака, укључујући високе трошкове живота.

Влада није образложила драматичан пад, али су демографи раније указивали на релативно мали број жена у репродуктивном добу и све веће трошкове подизања породице.

Популационе невоље у Кини углавном су последица политике једног детета која је покренута 1980. године, и која је трајала, уз неке изузетке, до 2015. године, али су део и ширег обрасца који је уочљив широм света, посебно у источној Азији.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести