Патријарх Иринеј: Седимо на својој столици

БЕОГРАД: „Седимо на својој столици и желимо мир са свима, рекао је у божићном интервјуу ТВ Храм поглавар Српске православне цркве (СПЦ), патријарх Иринеј, у којем наводи и да је познат став Цркве о Косову и Метохији, али и да још није време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.
Patrijarh Irinej/Fonet
Фото: FoNet

„И врх и народ и Црква жели мир са свима, ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима, нагласио је патријарх Иринеј, говорећи о Србији између Истока и Запада.

„Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали са њима, поручио је патријарх Иринеј.

Одговарајући на питање о положају СПЦ у региону, он је указао да има доста проблема, али да нису нерешиви.  

„Данас се дешава много немилих догађаја, оценио је патријарх Иринеј, али "Црква у Хрватској ћути".

Поводом прилика у Македонији, патријарх Иринеј је рекао да представља "незрелост" то што је канонски непризната Македонска православна црква учинила, "тражећи да им мајка Црква" буде Бугарска православна црква.

Патријарх Иринеј сматра да није још време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

„Баш због тих односа историјских, који су још свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика, објаснио је патријарх Иринеј.

Коментаришући унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, он је подсетио да се "Црква се већ изјаснила".

„Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије, истакао је патријарх Иринеј и најавио да ће и у Божићној посланици говорити о значају Косова и Метохији.

На питање о проблемима савременог друштва, поглавар СПЦ каже да не види смисао ријалити програма и чуди се што је тако нешто дозвољено.

„Породица је у врло, врло, великој кризи, не само породица, разбијено је и друштво. Такво друштво, на жалост, нема будућност, упозорио је патријарх Иринеј.

Говорећи о значају Божића, он је истакао да је то велики, сверадосни празник, не само нас људи, већ и празник све видљиве, створене Божје твари.

Патријарх Иринеј присуствоваће на Бадњи дан, 6. јануара, паљењу бадњака на платоу испред Храма светог Саве на Врачару, и служити свечано бденије у крипти храма.

Дан касније, на Божић, 7. јануара, служиће у крипти храма Светог Саве литургију и затим преломити чесницу на платоу испред храма.

EUR/RSD 117.9446
Најновије вести