Патријарх Порфирије служио вечерње, из Храма изнета Плаштаница

БЕОГРАД: Патријар Српске православне цркве Порфирије служио је вечерње Великог Петка у Храму Светог Саве током којег је изнета Плаштаница - платно на којем је приказан Господ Исус Христ непосредно после скидања са Крста.
1
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

На Плаштаници је представљено и Христово полагање у гроб, као и Богородица, Јосиф, Никодим и еванђелиста Јован.

Плаштаница је у току појања на вечерњем богослужењу у Храму положена заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто.

Патријарх је у беседи окупљеним верницима казао да је данашњи дан "највећи дан у исто време бесмисла и смисла.

Казао је да је највећи грех који човек могао да учини грех Великог Петка, јер је "онога који све створио савршеним и добрим, који је свему, а пре свега човеку наменио Царство небеско овде, човек презрео и убио".

"Човек га је убио, а сви смо учесници једне јединствене људске природе и у том смислу сви смо учесници највећег греха у историји људског постојања, а то је грех богоубиства", рекао је патријарх.

Данас је човек, казао је, распео извор свог живота, убио смисао свог постајања, а "Господ је примио на себе сву неправду овога света, све што је људско изузев греха".

"Победио је и уместо бесмисла отворио пут у смисао, уместо ада, отвроио пут у рај. Учинио нас да можемо бити учесници његовог живота и дела. Свега тога не би било да није љубави Христове и спремности да узиђе на крст и узме на себе све наше промашаје и грехе", навео је Порфирије.

Како је рекао, хришћани осећају најдубљу тугу због тога што су урадили Христу и "то није туга безнађа, већ радосна туга, јер у крсту је и победа, на крсту Христос је победник, а на крсту је већ и васкрсење".

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести