Пост па празнична трпеза - стрес за организам

БЕОГРАД: Ускрс је специфичан празник јер му претходи пост од више недеља који је најстрожи данас и сутра након чега следи обилна и калорична трпеза, што свакако зна да утиче на тренутно и опште стање људи, рекао је данас за Тањуг лекар Хитне помоћи, Жељко Баћевић.
Post Tanjug Ilustracija
Фото: Tanjug

"Врло често када су у питању овакви празници долази до повећања обима посла у одређеној мери, зато што људи претерујући са храном и пићем оптерете организам и то се онда манифестује не само стомачним тегобама, што је најчешће, већ може доћи и до пораста крвног притиска, а хипертензија је подлога за многе друге болести", истакао је Баћевић.

 

Он је упутио апел свим суграђанима да поведу рачуна јер је преобилан оброк једна врста стреса за организам, а нарочито за организам који је испошћен

"Људи са повишеним притиском су најризичнија група јер углавном то није само изолован проблем, већ је у највећем броју случајева повезан са другим обољењима. То су особе које потенцијално могу значајније оштетити своје здравље", каже Баћевић.

Он је истакао да су међу најугроженијима и старији људи који се већ лече од неких хроничних болести јер иако се већина њих придржава терапије и савета када дођу празници не могу да одоле искушењу богате трпезе.

"Током празника учестало је и претерано конзумирање алкохола код младих које се најчешће заврши без већих последица, али свакако није нешто што не оставља трага на организам", закључује Баћевић.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести