Просечно бацамо 35 килограма хране годишње

НОВИ САД: Истраживање Института за прехрамбене технологије из Новог Сада  показало је да просечни српски потрошач годишње баци око 35 килограма хране, вредности око 20.000 динара, чије је пропадање узроковано неправилним складиштењем или лоше испланираном набавком, саопштила је компанија ЛГ.
vecera hrana
Фото: pixabay.com

Када би се тај проблем превазишао и елиминисао, четворочлана породица би могла да уштеди и до 80.000 динара годишње, оцењено је у саопштењу.

На глобалном нивоу, једна трећина произведене хране годишње, односно 1,3 милијарди тона, заврши на отпаду.

Како извештава Прехрамбена и пољопривредна организација Уједињених нација (ФАО), количина бачене хране у развијеним земљама (222 милијарде тона) је само мало испод целокупне годишње производње хране у подсахарској Африци (230 милијарди тона).

У Србији се годишње баци скоро 250.000 тона хране, а једна трећина долази из домаћинстава.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести