Покрајинска влада је, преко ресорног покрајинског секретаријата, акценат ставила управо на овај концепт. О томе говоре и значајна финансијска средства која смо издвојили, у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране, рекао је Радојевић.
Он је додао да су у претходне четири године значајна средства уложена у уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта. На тај начин је очишћено преко 1,2 милиона квадратних метара земљишта, што је допринело заустављању деградације пољопривредног земљишта.
Када је реч о неопходним условима за производњу здравствено безбедне хране, Радојевић је истакао да Покрајинска влада огроман допринос даје преко финансирања стручних саветодавних служби, пре свега преко Прогнозно-извештајне службе, која благовремно и на адекватан начин лоцира штетне организме, појаве болести и даје препоруке пољопривредним произвођачима како адекватно, благовремено и уз поштовање струке и науке да делују са хемијским препаратима.
Уверен сам да је готово милијарду динара колико смо уложили у мандату ове Покрајинске владе у Прогнозно-извештајну службу и пољопривредно светодавство значајно допринело унапређењу адекватне дистибуције информација од стране струке ка пракси, то јест ка конкретним пољопривредним произвођачима, рекао је Радојевић.
Секретар Радојевић је још напоменуо и да је у сточарству неопходно смањити учећше антибиотика, хормона и свега онога што може негативно да утиче на крајњи производ.
И у овом сегменту пољопривредне стручне службе дају адекватне савете. Ми инсистирамо на томе да је неопхопдно слушати глас струке и науке, јер у 21. веку не можемо препустити случају пољопривредну производњу, казао је Радојевић и додао да када је реч о концепту здравствено безбедне хране, одговорност мора бити на сваком учеснику у том ланцу, од примарне производње, прерађивачке индустрије, до пласмана на тржиште.
Као и претходних година конференција је одржана у Покрајинском заводу за заштиту природе, а већ пету годину заредом подржана је од стране Уједињних нација. Програм конференције и овога пута обухвата све значајније чиниоце који одређују и утичу на здравствену безбедност хране, као што су: еколошки услови, земљиште, вода, ваздух, затим технологија прераде, паковања, транспот, као и образовне, здравстве и правне услове, одрживи развој и друго.
На отварању су се присутнима у име организатора обратили академик Рудолф Кастори, предсеник Научног одбора конференције и председник Еколошког покрета Нови Сад, Никола Алексић, председник Организационог одбора конференције и директор Еколошког покрета Нови Сад, као и Оливер Фојкар у име Покрајинског завода за заштиту природе.