Регионална Декларација за смањење броја погинулих у саобраћају

БЕОГРАД: Представници институција за безбедност саобраћаја Србије, Црне Горе, Републике Српске, Северне Македоније и Словеније потписали су данас у Београду Декларацију о заједничком спровођењу Глобалног плана безбедности саобраћаја на путевима 2021-2030 године.
1
Фото: pixabay

Декларација је потписана током регионалне конференције "Безбедност саобраћаја у ери дигитализације", а коју је поводом 12 година рада организовала Агенција за безбедност саобраћаја Србије.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Србије Душко Пешић објаснио је да су Глобални план безбедности на путевима 2021-2030. године припремиле Светска здравствена организација и Регионална комисија Уједињених нација, а који има за циљ да се 2030. године смањи број смртних случајева и озбиљних повреда у друмском саобраћају за најмање 50 одсто у односу на 2020. годину.

"Врло амбициозан циљ је постављен пред земље, међутим, и безбедност саобраћаја представља велики проблем на глобалном нивоу, јер годишње најмање 1,3 милиона људи страда у саобраћајним незгодама", рекао је Пешић.

Истакао је да је ово друга година деценије акције безбедности саобраћаја коју је Генерална скупштина УН-а прогласила, додајући да је прва била за период од 2010. до 2020. године и да је тада био циљ да се заустави раст страдања.

Пешић је навео да деценију акције за безбедност на путевима прати Глобални план који, како каже, дефинише мере и активности које треба земље да примене како би се остварили циљеви у безбедности у саобраћају.

Наводи да је дефинисано пет стубова, активности које треба да се прате у оквиру реализације тих стубова и да су дефинисани субјекти који то могу да реализују.

"Агенција је спремна и жели да своја позитивна искуства и позитивну праксу подели са суседима, али исто тако спремни смо да учимо од суседа. Агенција има низ активности које су препознате не само у Европи, него и у свету", навео је Пешић.

Додаје да Агенција има базу података о саобраћајним незгодама која је доступна и отворена, да прати индикаторе безбедности саобраћаја од 2013. године, да ради са несавесним возачима, са професионалним возачима, да има активности са инструкторима у ауто школама, као и да спроводи кампање као што су "Пажљивко" и "Ум на друм".

"Све то желимо да нашим суседима покажемо како ми радимо, али исто тако смо спремни да видимо како у Словенији раде проверу и ревизију безбедности саобраћаја, да видимо како раде активности са мотоциклистима и спашавају људске животе, да видимо добру праксу из Северне Македоније, из Црне Горе и Републике Српске", навео је Пешић.

Каже да ће циљ бити да се сумирају позитивне праксе земаља у региону и да се заједнички дефинишу циљеви који ће допринети већој безбедности у саобраћају, а главни циљ ће, како истиче, бити да се број погинулих смањује.

Пешић је поручио да Србија до краја године добија Националну стратегију безбедности саобраћаја која ће, како наводи, пратити циљеве који су дефинисани кроз деценију акције безбедности саобраћаја.

Министар капиталних инвестиција Црне Горе Младен Бојанић каже да данас потписану Декларацију види као веома значајном зато што је, како наводи, регион повезан највише друмским саобраћајем.

Истакао је да је то веома значајно и за Црну Гору, као земљу која живи од туризма и која има динамичан саобраћај, да смањи број погинулих.

"Сви учесници у саобраћају треба да се навикну на исти ниво контроле и безбедности у региону, а на нама је да примењујемо ове заједничке декларације и да их имплементирамо, како не би остале мртво слово на папиру", рекао је Бојанић.

Каже да политичка воља за заједничко спровођење циљева за већу безбедност у саобраћају постоји, као и довољан број кадрова како би се број погинулих на друмовима што више смањио.

"Ми ћемо се трудити да број погинулих буде не само упола смањен, већ и више од тога", истакао је Бојанић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић изразио је задовољство што је Декларација данас потписана и додао да у Српској следеће године истиче десетогодишњица Стратегија за безбедност саобраћаја, те да ће у новој Стратегији која се припрема бити укључене све иницијативе и идеје које су се на данашњој конференицији чуле.

"Оптимистички гледамо на овај пројекат зато што је наша десетогодишња Стратегије безбедности саобраћаја дала позитивне резултате и процена је да ће следеће године заврштити са 50 одсто мање страдалих у саобраћајним незгодама", рекао је Крунић.

Истиче да су овакве конференције и декларације од великог значаја због размене идеја и искустава.

Председница Републичког савета за безбедност друмског саобраћаја Северне Македоније Гордана Кожуваровска рекла је да је Декларација од великог значаја и изразила је наду да ће она допринети већој безбедности у саобраћају и смањену броја погинулих у региону.

Истакла је да је Северна Македонија успела да смањи број погинулих у последњих 10 година, додајући да је број погинулих 2010. године био 198, 2020. године 125, а до новембра ове године број погинулих је 105.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести