Рејнолд: Србија предњачи у увођењу дуалног образовања

БЕОГРАД: Србија је направила велики корак у увођењу дуалног образовања доношењем Мастер плана, по чему предњачи у односу на друге земље, међу којима су и америчке савезне државе Колорадо и Индијана, изјавила је председница Савета за дуално образовање Швајцарске Урсула Рејнолд, која борави у Србији.
ursula rejnold
Фото: Youtube Printscreen

Рејнолд је, иначе, члан комисије Владе Србије која је израдила Мастер план за спроводење квалитетног процеса реформе образовања, заједно са Министарством просвете и Привредном комором Србије.

Она је рекла да је Мастер план алат којим може да се прати и контролише све пројекте за измену система, а којих има на стотине, као и да утврди слабе тачке.

Рејнолд каже да путује по свету и сарађује са двадесетак земља на увођењу дуалног образовања и да ће ове године позвати представнике из Србије на скуп у Швајцарској посвећен тој теми да представе свој Мастер план.

Истакла је да је веома поносна на оно што је урађено у Србији и да је Мастар план толико добро направљен да то искуство, каже, треба поделити са другима.

Рејнолд, такође, истиче да Мастар план омогућава транспретност за све актере укључене у процес имплементације.

Путујем по свету и схватила сам да су људи у Колораду у истој ситуацији, али да је Србија корак испред њих, јер има тај Мастер план. Такође, Индијана је у сличној ситуацији. Непал, такође, нема мастар план, навела је и додала да је без њега тешко променити систем.

Поручила је да људи у Србији треба да буду поносни на тај документ, јер је направљен велики искорак.

Рејнолд наглашава да ће цела економија и индустрија имати користи од дуалног образоваја и обучавања људи за профиле који се траже на тржишту рада.

Швајцарска има дуални систем образовања већ више од 100 година, рекла је она додајући да су у тој земљи у дуално образоваје укључена деца од 15 године, док је Србија, тек на почетку, пошто има свега три године искуства у тој области.

Додаје да поред доношења закона о дуланом образовању сада следи тежи део - имплементација која је веома сложена.

У сектору образовања видим напредак у Србији, када сам дошла овде није било пуно заинтересованих и било је тешко председнику Вучићу да убеди људе, навела је Рејнлод додајући да су се Вучићу смејали када је говорио о тој теми која је важна многим земљама.

Како је навела, Вучић има ширу слику и визију и до сада је много тога постигнуто у области реформе образовања.
Истиче да у Србији види доста страсти код људи и жељу да реше проблеме, због чега је врло оптимистична по питању реформи и очекује да ће грађани Србије пре или касније видети резултате активности које се предузимају.

Дуално образовања је, наводи, тема 21. века и у вези је са темом дигиталне транформације, зато што се на тржишту рада ствари мењају веома брзо због нових дигиталних уређаја, процеса, нових производа, што захтева промене професионалних захтева које ће бити све брже.

То значи да школе имају потешкоће да се такмиче са том брзом фазом. Постоји промена компетенција од такозваних тешких вештина - математике, продуктивног знања до такозваних меких вештина, зато што су меке вештине такозване трансформативне вештине. Јер, ако их једном научите лако можете да пређете са једног посла на други, каже Рејнолд.

Напомиње такође да је проблем "меких вештина" како постати најбољи радник у тимском раду.

Добро истренирани људи са добрим вештинама су неопходност за побољшање продуктивности, која води до повећање раста. И уколико земља желе да испуни критеријуме за учлањење у ЕУ онда мора да инвестира у вештине. Управо то Србија и ради и сматрам да је то добар корак напред, казала је.

Рејнолд истиче да Србија може да се такмичи са другим земљама у свету зато што има добре лидере који знају шта значи дуално образовање, а пре свега каже да ту мисли на председника Вучића.

Ја сам упознала председника Вучића 2016. на конференцији у Швајцарској. Он је одржао говор и ја сам одржала говор. Он је мене чекао и рекао ми је да му треба моја помоћ да би успоставио сличан систем као онај који имамо у Швајцарској, те ме је позвао да дођем у Србију да направимо радну конференцију с њим како бисмо објаснили привредницима и друштву шта значи дуално образовање, зашто је битно то покренути и на основу његовог лидерства Србија је покренула процес дуалног образовања веома брзо, подсетила је Рејнолд.

Нагласила је да је била врло импресионирана брзином којом је то урађено и да је Вучић био скроз у праву што је то урадио, јер она тврди да ће дуални систем довести до квалитетног образовања који ће утицати да не зависи привредни раст земље само од спољних фактора, јер ће српској економији дати компаративну предност.

Подсетила је да је пилот пројекат за дулано образовање покренут 2015. посебно са аустријским и немачким компанијама и да је око 400 младих људи било укључено.

Тек смо овог септембра започели рад који је у складу са законом о дуалном образовању. Више стотина људе је део овог система из свих крајева Србије, поменула је Рејнолд.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести