Сарадња НИС-а с универзитетима у Новом Саду и Београду

БЕОГРАД: Представници универзитета у Београду и Новом Саду потписали су данас меморандуме о сарадњи са компанијом НИС, којим се предвиђа размена знања и искустава, студената, као и гостовања професора и стручњака те компаније и универзитета.
nis vadim smirnov
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Министар просвете, Младен Шарчевић, који је у Палати Србија присуствовао потписивању меморандума, указао је да компанија НИС доста улаже у образовање.

Србија сарађује са Русијом у разним областима, рекао је Шарчевић и додао да има још простора за сарадњу, нарочито када је реч о образовању.

С тим у вези, министар је најавио да ће у наредном периоду бити потписан и меморандум са руским универзитетом МГИМО.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић захвалила је НИС-у који, додала је, подржава универзитетску заједницу у Србији и помаже и посредује да односи са руским универзитетима буду још бољи.

Такође, захвалила је и Министарству просвете, науке и технолошког развоја што даје пуну подршку сарадњи на универзитетском нивоу.

Ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић је изразио задовољство због потписивања меморандума о сарадњи са компанијом НИС која је, истакао је, у претходном периоду стипендирала студенте Универзитета у Новом Саду.

Како је додао, та компанија је веома активна и у обезбеђивању услова за истраживања.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов је рекао да та компанија већ седам година сарађује са универзитетима у Србији.

"Резултати те сарадње су апсолутно конкретни. Прошле године смо запослили 17 студената који су били наши стипендисти, од којих је осам стекло образовање на најбољим руским универзитетима", рекао је Смирнов.

Он је додао да је компанија НИС спремна да и даље развија сарадњу са српским универзитетима у складу са својим могућностима.

Меморандум између компаније НИС и Универзитета у Београду потписали су генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић, док су меморандум између компније НИС и Универзитета у Новом Саду потописали Тјурдењев и ректор Универзита у Новом Саду проф. Дејан Јакшић.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести