Савет усвојио Стратегију за подистицај рађања 

БЕОГРАД:  Савет за популациону политику, којим је председавала премијерка Ана Брнабић, усвојио је данас ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама. 
vlada srbije
Фото: Youtube Printscreen

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије, наводи се у саопстењу Владе Србије.Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину. 

Иначе, трећој седници Савета присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ðукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику. На седници Савета се, наводи се, дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а премијерка Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената будућим миграционим кретањима, како унутар Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016. 

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику. Резултати ће бити представљени током маја ове године.

EUR/RSD 118.3533
Најновије вести